Kinépolis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióKinépolis
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipuscadena de sales de cinema Modifica el valor a Wikidata
Indústriaactivitats de societats hòlding Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaNV/SA Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1997
Governança corporativa
Seu
Filial
Format per

Lloc webkinepolis.com Modifica el valor a Wikidata
Facebook: Kinepolis Twitter (X): kinepolis Instagram: kinepolisbelgie Pinterest: kinepolisfrance Modifica el valor a Wikidata

Kinepolis, la raó social del qual és Kinepolis Group, N.V., és una empresa belga fundada el 1997 dedicada a l'exhibició cinematogràfica. Actualment, compta amb 111 complexos i 1138 sales a Bèlgica, Països Baixos, França, Espanya, Suïssa, Luxemburg, Polònia, Canadà i els Estats Units. La companyia és propietària de la cadena de cinemes canadenca Landmark Cinemas i de la nord-americana MJR Theatres.

Història[modifica]

A la dècada de 1960, Albert Bert va adquirir el Cinema Majestic del seu pare i posteriorment el va enderrocar per construir un modern cinema amb dues sales. Aquests cinemes es caracteritzaven per tenir pantalles grans i files inclinades per a una visió sense obstacles. Més tard, Albert Bert i Rose Claeys-Vereecke van obrir el primer trioscoop, un cinema amb tres sales, a Bèlgica. En els anys següents, Bert i Claeys van obrir cada cop més cinemes més grans, incloent-hi el primer múltiplex a Gant i el primer megaplex a Brussel·les.

Albert Bert era un visionari, creia que en oferir projeccions i so d'alta qualitat, juntament amb còmodes seients, en un moment en què la videocasset obligava molts cinemes a tancar, el públic continuaria sent lleial al cinema. Per tant, els seus cinemes comptaven amb so THX, pantalles grans i seients amb doble recolza braços i molt espai per a les cames. El 1981, Bert va fundar l'empresa Decatron per desenvolupar i construir els cinemes.

El 1997, les dues famílies van unir els seus cinemes a Kinepolis Group, que es va fer pública el 1998. La família Claeys va vendre les seves accions a inversors externs el 2006, deixant així la indústria cinematogràfica després de dècades de participació.[1]

En la transició al nou mil·lenni, Kinepolis va adquirir una participació del 30% a la cadena alemanya Cinemaxx. Tot i això, aquesta inversió va resultar en pèrdues i el 2009, Kinepolis va vendre les seves últimes accions a l'empresa.[2]

Una de les condicions imposades per l'autoritat belga de competència per a la fusió de Kinepolis Group va ser una prohibició de creixement al mercat belga. L'empresa necessitava permís de l'autoritat per a qualsevol projecte nou. Com a resultat, dos dels cinemes Utopolis adquirits a Bèlgica van haver de ser venuts, i Kinepolis va optar per vendre tots els cinemes Utopolis belgues a UGC Cinemas.[3] Tot i això, el 2020, l'empresa va aconseguir que s'aixequés la prohibició d'expansió i, a partir del 12 d'agost del 2021, pot obrir nous cinemes sense necessitat de permís previ.

Des del 2010, Kinepolis ha experimentat un creixement significatiu mitjançant l'obertura de noves ubicacions i l'adquisició de diverses cadenes i cinemes independents. Algunes adquisicions importants inclouen Wolff Bioscopen el 2014, Utopolis el 2015, Landmark Cinemas el 2017 i MJR Digital Cinemas el 2019. A més, el 2011, van adquirir Brightfish, una empresa especialitzada en publicitat de cinema a Bèlgica.

Kinépolis a Espanya[modifica]

Sala dels cinemes Kinépolis Madrid Ciudad de la Imagen

Aquesta empresa es va establir a Espanya en el municipi de Pozuelo de AlarcónMadrid—, a la Ciudad de la Imagen, el 1998, i té altres dos multicines més: un en Granada i un altre a València. Des de juny de 2014 també es troben a Alacant. En 2014 també es va establir a Alcobendas, en el centre d'oci Herón Diversia. En 2016 Kinépolis va obrir altres multicines en Armilla (Granada), situats al Centre Comercial Nevada Shopping, i el 2017 va inaugurar la primera sala 4DX.[4]

El Kinépolis de Pozuelo de Alarcón alberga la sala de cinema més gran del món, segons figura en el Llibre Guinness dels Rècords;[5] el de Pulianas —Granada— és el més gran de la meitat sud del país,[6] i el de Paterna —València— és el de major grandària de tota la Comunitat Valenciana.

Nom Nr. Sales Ciutat Província Comunitat Autònoma
Kinépolis Alicante Plaza Mar 2 16 Alacant Alacant Comunitat Valenciana
Kinépolis Alzira 10 Alzira València Comunitat Valenciana
Kinepolis FULL (Splau) 28 Cornellà de Llobregat Barcelona Catalunya
Kinépolis Granada 15 Pulianas Granada Andalusia
Kinépolis La Cañada 8 Marbella Màlaga Andalusia
Kinépolis Mataró Parc 12 Mataró Barcelona Catalunya
Kinépolis Madrid Ciudad de la Imagen 25 Pozuelo de Alarcón Madrid Comunitat de Madrid
Kinépolis Madrid Diversia 12 Alcobendas Madrid Comunitat de Madrid
Kinépolis Nevada 12 Armilla Granada Andalusia
Kinépolis Valencia 24 Paterna València Comunitat Valenciana

Referències[modifica]

  1. «Kinepolis-families Bert en Claeys uiteen» (en neerlandès), 07-09-2006. [Consulta: 11 juliol 2023].
  2. «Kinepolis stoot Cinemaxx af» (en neerlandès), 28-01-2009. [Consulta: 11 juliol 2023].
  3. «Officieel: Kinepolis verkoopt Utopolis-bioscopen aan UGC» (en neerlandès), 30-09-2016. [Consulta: 11 juliol 2023].
  4. AV451, Redacción. «Kinépolis Ciudad de la Imagen inaugura la primera sala 4DX de España» (en castellà), 27-12-2017. [Consulta: 11 juliol 2023].
  5. «Kinépolis: Los 20 años del cine más grande del mundo» (en espanyol europeu), 21-09-2018. [Consulta: 11 juliol 2023].
  6. AGENCIAS. «El número de espectadores de Kinepolis cae en España» (en castellà), 10-01-2007. [Consulta: 11 juliol 2023].

Enllaços externs[modifica]