Kolja

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaKolja
Fitxa
DireccióJan Svěrák Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióJan Svěrák i Eric Abraham Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióMiloš J. Kohout (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GuióZdeněk Svěrák i Pavel Taussig (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
MúsicaOndřej Soukup (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de soIvo Špalj, Pavel Rejholec (en) Tradueix i Zbyněk Mikulík (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FotografiaVladimír Smutný (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeAlois Fišárek (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
VestuariKatarína Hollá (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ProductoraBiograf Jan Svěrák i Portobello Pictures Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdoriTunes Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenTxèquia, França i Regne Unit Modifica el valor a Wikidata
Estrena1996 Modifica el valor a Wikidata
Durada101 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originaltxec Modifica el valor a Wikidata
RodatgePraga, Úštěk, Libeň Castle (en) Tradueix, Anděl (en) Tradueix, Petřín Lookout Tower (en) Tradueix, Františkovy Lázně, Crematorium in Nymburk (en) Tradueix i Sterneggovský palác (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Format1.66:1 Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama i comèdia Modifica el valor a Wikidata
Temacriança dels fills, sham marriage (en) Tradueix, Revolució de Vellut i repressió política Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióPraga Modifica el valor a Wikidata
Època d'ambientació1988 Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

Lloc webmiramax.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0116790 Filmaffinity: 550327 Allocine: 10437 Rottentomatoes: m/kolya Letterboxd: kolya Mojo: kolya Allmovie: v136163 TCM: 412557 TV.com: movies/kolya TMDB.org: 784 Modifica el valor a Wikidata

Sèrie: Trilogy about maturation (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Kolja (coneguda internacionalment com a Kolya) és una pel·lícula txeca de l'any 1996 dirigida per Jan Svěrák. El seu pare, Zdeněk Svěrák va ser qui va escriure el guió i va interpretar el personatge principal de la pel·lícula, un músic de mitjana edat que veu canviar sobtadament la seva rutinària vida al decidir ajudar a la russa Klára i el seu fill de 5 anys Kolja. El film va obtenir l'Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa de 1997.

Argument[modifica]

La història comença a principis de 1988, quan el Bloc de l'Est es comença a desintegrar. František Louka, músic de l'orquestra filarmònica de Praga, ha perdut el seu càrrec de violoncel·lista degut a un incident que ha provocat la inclusió del seu nom a la llista negra de les autoritats. D'ençà de l'incident que František s'ha de guanyar la vida tocant en funerals, amb més pena que glòria, fins que un amic li proposa una gran ganga amb la qual pot guanyar molts diners i comprar-se així un Trabant, el seu anhelat cotxe. La ganga consisteix a casar-se amb una jove de nacionalitat russa, per tal que aquesta obtingui la nacionalitat txecoslovaca. Dit i fet, la noucasada russa fuig cap a la República Federal d'Alemanya per tal de retrobar-se amb el seu promès, tot abandonant el seu fill Kolja, de cinc anys, amb Louka.

Inicialment, Kolja i Louka tenen un gran problema de comunicació, ja que ni l'un parla rus ni l'altre txec. A més, les dues llengües tenen bastants falsos amics que contribueixen a la confusió. El petit Kolja queda així isolat i desamparat enmig d'una societat txeca del tot animadversa amb els russos, que han esclafat amb els tancs la Primavera de Praga i mantenen ocupat el país. És especialment en aquesta part del film on, mitjançant la conflictiva situació del petit Kolja, queda manifestada la tensió social i l'odi de la població txeca envers l'invasor rus.

A poc a poc Kolja va aprenent la llengua txeca i accepta a Louka com a pare. Això no obstant, aquesta millora de la relació és entorpida per les autoritats txeques, molt suspicàcies amb la boda i que amenacen d'empresonar a Louka i enviar Kolja a un internat rus. Abans que la difícil situació tingui temps de complicar-se més, per sort irromp a temps la Revolució de Vellut i Kolja pot retornar amb la seva mare. Louka s'acomiadarà amb gran tristor del petit infant rus.

Acollida[modifica]

La pel·lícula es va estrenar el maig de 1996 al Festival Internacional de Cinema de Canes. A partir del 15 de maig es va projectar a les sales de cinema txeques i va comptar amb un total d'1.345.442 espectadors fins a 1997,[1] fet que la va convertir en un gran èxit comercial al seu país. A causa d'aquest èxit i de l'Oscar obtingut el març de 1997 la pel·lícula va ser projectada en molts altres països. Als EUA, on el film va ser estrenat el 26 de gener de 1997, Kolja va recaptar un total de 5,7 milions de dòlars. A Europa, Kolja va comptar amb 624.373 espectadors a Alemanya i 273.070 espectadors a Itàlia, països on la pel·lícula va tenir més èxit.

La crítica va acollir molt positivament la pel·lícula, sobretot per la seva emocionalitat ben reeixida i la seva original història socialment ben contextualitzada i històricament ubicada a les portes d'una imminent Revolució de Vellut.

Repartiment[modifica]

  • Kolja: Andrei Chalimon
  • Louka: Zdeněk Svěrák
  • Klára: Libuše Šafránková
  • Sr. Brož: Ondřej Vetchý
  • Mare de Louka: Stella Zázvorková

Premis i nominacions[modifica]

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]