Kollafjørður (fiord)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaKollafjørður
Imatge
TipusFiord Modifica el valor a Wikidata
Localitzat a l'entitat geogràficaStreymoy Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativailles Fèroe Modifica el valor a Wikidata
Map
 62° 06′ N, 6° 54′ O / 62.1°N,6.9°O / 62.1; -6.9
Dades i xifres
Mida4 (longitud) km

El Kollafjørður [ˈkɔtlaˌfjøːɹʊɹ] és un fiord situat al costat oriental de l'illa de Streymoy, a les illes Fèroe. Es troba dins dels límits municipals de Tórshavn, la capital de l'arxipèlag. S'orienta SO-NE i té una llargada de poc més de 4 quilòmetres; la seva desembocadura s'obre al Tangafjørður, que és la continuació sud de l'estret de Sundini.[1] El fiord és relativament profund i està envoltat d'altes muntanyes: el Vørlufjall (633 m) i el Dyllan (481 m), situats al costat nord, i el Kaldbakskambur (585 m), situat al costat sud.[2] El Kollfjarðardalur, de fet, continua en direcció nord-oest terra endins en un corredor anomenat Kollfjarðardalur que ha esdevingut un important nus de trànsit per a les carreteres que comuniquen amb Tórshavn, al sud, amb la resta de l'illa de Streymoy i el seu enllaç amb Eysturoy i la regió de Norðoyar.

A la riba del fiord hi ha dos pobles: Singabøur a la riba sud i Kollafjørður a la riba nord. La urbanització del poble de Kollafjørður ocupa pràcticament tot el cantó nord del fiord.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Mapa de les Fèroe» (en danès). Trap Danmark. [Consulta: 1r novembre 2019].
  2. «Fjøll» (en feroès). Arxivat de l'original el 2011-07-20. [Consulta: 16 desembre 2018]. «Llista de muntanyes de les Fèroe per alçada.»

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Kollafjørður