Konohana no Sakuya hime

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeKonohana no Sakuya hime
このはなのさくやびめ Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Tipuskami Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeNinigi i Ōkuninushi Modifica el valor a Wikidata
PareŌyamatsumi Modifica el valor a Wikidata
FillsHosuseri, Hoori, Honoakari i Hoderi Modifica el valor a Wikidata
GermansIwanaga hime Modifica el valor a Wikidata

Konohana no Sakuya hime (木花之佐久夜毘売/コノハナサクヤヒメ), també coneguda com Konohana Sakuya bime, Sakuya hime o Sengen[1] i altres variant del mateix nom,[2] és la deitat o kami xintoista del mont Fuji i els volcans a la mitologia japonesa; també és la princesa de la floració i símbol de la delicada vida terrenal.[3][4] És sovint considerada present en la vida japonesa, ja que el seu símbol és el sakura o cirerer florit.

Existeixen jinja o santuaris xintoistes construïts al mont Fuji en honor de Konohana Sakuya, coneguts col·lectivament com a santuaris d'Asama (Asama jinja) o santuaris de muntanya. Es creu que ella manté el mont Fuji sense erupcions, però els seus santuris del mont Kirishima, a la prefectura de Miyazaki, han estat repetidament destruïts per erupcions volcàniques. També és coneguda per haver reduït la grandària de la serra de Yatsugatake degut a que era més gran que el Fuji.

El nom de la deessa, Kono-hana-sakuya-hime, traduït al català vol dir "Princesa que fa florir les flors dels arbres", tot i que també és àmpliament coneguda com a Sengen.[5] Konohana Sakuya és filla d'Ōyamatsumi, Déu de les muntanyes i esposa del deu Ninigi, net de la deessa Amaterasu. Amb Ninigi va tindre tres fills: Hoderi, Déu de les riqueses de la mar; Hosuseri i Hoori, Déu dels cereals i el gra.

Santuaris[modifica]

Santuari al mont Fuji

Els santuaris on es venera a Sakuya hime es troben localitzats sempre a les muntanyes, atés que és la seua advocació i molts d'ells a la prefectura de Miyazaki, d'on prové la seua devoció.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Konohana no Sakuya hime
  1. Cartwright, M ark. «Mount Fuji». Ancient History, 12-04-2017.
  2. «Creation stories». Arxivat de l'original el 27 de gener 2016.
  3. Nihongi: Chronicles of Japan from the Earliest Times to A.D. 697, translated from the original Chinese and Japanese by William George Aston. Book I, page 71. Tuttle Publishing. Tra edition (July 2005). First edition published 1972. ISBN 978-0-8048-3674-6
  4. Coulter, Charles Russell; Turner, Patricia. Encyclopedia of Ancient Deities (en anglès). Routledge, 2013-07-04. ISBN 978-1-135-96390-3. 
  5. A popular dictionary of shinto, by Brian Bocking. Page 80. Curzon Press. (1997). ISBN 0-7007-1051-5