Kraal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un kraal típic prop de Bulawayo durant el segle xix.
Construint un kraal africà (Juliol de 1853, X, p.78)[1]

Un kraal (també transcrit com craal or kraul) és una paraula afrikaans i neerlandesa (també utilitzada en l'anglès sud-africà) que s'utilitza per descriure un tancat per un ramat o altre bestiar, situat dins d'un assentament o poble africà i envoltat per una tanca feta de branques d'arbustos, una palissada, un mur de tova o d'altres tipologies de tancats, més o menys de forma circular. És similar a la boma típica de l'Àfrica oriental o central.

A Curaçao, també colònia neerlandesa, aquests tancats es coneixien amb el nom de "koraal", que en papiament es tradueix com "kura" (encara en ús actualment per descriure qualsevol terreny tancat, com ara un jardí).

Etimologia[modifica]

En neerlandès un kraal és un concepte que deriva de la paraula portuguesa curral,[2] cognat de la paraula catalana corral.[3][4]

Referències i bibliografia[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Building an African Kraal». The Wesleyan Juvenile Offering: A Miscellany of Missionary Information for Young Persons. Wesleyan Missionary Society, X, juliol 1853, pàg. 78 [Consulta: 29 febrer 2016].
  2. Random House Unabridged Dictionary: Kraal: "Origin: 1725–35; < Afrikaans < Portuguese curral pen"
  3. Weekley, Ernest. The Romance of Words. Londres: John Murray, 1912, p. 23. 
  4. Theal, George McCall. «Explanation of terms». A: South Africa (the Cape Colony, Natal, Orange Free State, South African Republic, and all other territories south of the Zambesi). Londres: Unwin, 1894, p. xix. 

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Kraal