Krav Magà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Krav maga)
Infotaula d'esportKrav Magà
Tipusesport de combat, defensa personal i art marcial Modifica el valor a Wikidata
País d'origenTxecoslovàquia i Israel Modifica el valor a Wikidata
Lliçó de Krav Magà a l'escola de paracaigudistes d'Israel el 1955
Lliçó de Krav Magà a una base americana al Japó
Krav Maga belt colors/patches
White Cinturó blanc Nivell 0
Yellow Cinturó groc Primer nivell de practicant
Segon nivell de practicant
Orange Cinturó taronja Tercer nivell de practicant
Quart nivell de practicant
Green Cinturó verd Cinquè nivell de practicant
Primer nivell de graduat
Blue Cinturó blau Segon nivell de graduat
Tercer nivell de graduat
Brown Cinturó marró Quart nivell de graduat
Cinquè nivell de graduat
Black Cinturó negre Primer nivell d'expert
Segon nivell d'expert
Tercer nivell d'expert
Quart nivell d'expert
Cinquè nivell d'expert

Krav Magà o kravmagà[nota 1] (en hebreu: קרב מגע) (en català: Combat de contacte) és una art marcial desenvolupada originalment a Eslovàquia els anys 30 del segle xx. El desenvolupador va ser Imi Lichtenfeld. Quan Lichtenfeld va arribar a Palestina abans de la creació de l'estat d'Israel, va començar a ensenyar la lluita sense armes a la Haganà, l'exèrcit clandestí jueu. Després de la creació de l'estat d'Israel, l'exèrcit i la policia israelianes van agafar el Krav Magà com a art marcial preferent. Quan Lichtenfeld es va retirar després d'una llarga carrera com a instructor a les Forces de Defensa d'Israel (FDI), va començar a ensenyar el Krav Magà a la població civil. D'aquesta manera va sorgir una versió civil per a la defensa personal. S'ha d'assenyalar que el Krav Magà no és cap esport i manca d'aspecte competitiu.

A tall de nota històrica, el nom original del Krav Magà va ser Kapap, sigles de Krav Panim el Panim, combat cara a cara.

Principis[modifica]

En síntesi, els principis fonamentals de combat diuen com ha de ser tota resposta de defensa personal. La defensa o atac han de ser:

  • els més ràpids
  • els més forts
  • els més curts
  • els més naturals
  • els més directes (per exemple, si hom vol escapar, cal escapar; si hom vol colpejar, cal colpejar).

La idea bàsica consisteix a ocupar-se primer de l'amenaça immediata, impedir que l'agressor torni a atacar, després neutralitzar el contrari. Es fa èmfasi a prendre-li immediatament la iniciativa a l'agressor. S'hi val a sortir corrents (retirada tàctica), si la situació ho dicta. El Krav Magà serveix davant contraris armats i davant contraris múltiples. També permet combatre en àrees tancades, com els avions. Té moltes tècniques de desarmament, i de combat en circumstàncies gens freqüents. Abans de 1985, els experts eren a Israel. Pocs estrangers anaven a Israel a aprendre'n, i cap israelià entrenat no sortia d'Israel per a ensenyar-ne. La primera persona no israeliana i no jueva que té una escola on només s'ensenya el Krav Magà és l'americà Darren Levine, a Los Angeles. La primera persona no israeliana i no jueva certificada com a expert i instructor va ser James Keenan, també americà. Des de la mort de Lichtenfeld, han sorgit unes quantes escoles i associacions de Krav Magà.

Notes[modifica]

  1. L'ortografia "kravmagà" com a paraula sola és més correcta (encara que més rara). L'idioma català no inclou la paraula "krav".

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Krav Magà