Kundalini

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Kundalini és un terme sànscrit, amb el que es descriu una energia invisible e immesurable que roman adormida al cos humà.[1]


Les primeres referències són a textos sagrats de l'hinduisme: alguns Upanishads i el Rig Veda. Posteriorment es cita aquesta força psicoespiritual a diversos textos tradicionals de hatha ioga i tantra, com per exemple el Hatha Yoga Pradipika atribuït al iogui Ghoraksha. A les doctrines de l'hinduisme, el ioga i el tantra es representa la Kundalini com una serp adormida, enrotllada a la base del tronc.


El lloc on resideix amagada aquesta força dins del cos humà no és física, es troba a la base de la columna vertebral, a muladara, el primer d'un grup de set centres energètics (txacres o nadis).


Representació simbòlica[modifica | modifica el codi]

La representació simbòlica de la kundalini o energia a l'hinduisme és la d'una cobra. Aquesta serp a la major part de persones roman adormida, enroscada al chakra Muladhara, esperant el moment per despertar. A un dels sutra del Hatha Yoga Pradipika (3.1) la Kundalini és elogiada com la base de totes les pràctiques del ioga. Tot seguit aquest antic manual de ioga exposa el procés de despertar per mediació d'un gurú (3.2), alguns dels seus efectes (3.3), i com l'entrada inferior del nadi Sushumna és la porta d'accés cap a Brahman, l'Absolut (3.5). Al Rig Veda (10.189) es nombra la Kundalini amb el nom de Vâc Virâj (“veu resplendent”), i es descriu com sârpa-râjnî, la “serp reina”.

Diversos textos moderns estableixen una correspondència entre aquest terme sànscrit de l'hinduisme amb altres símbols místics semblants d'altres doctrines. En moltes cultures la serp ha estat venerada com a un animal sagrat. En l'antiga civilització egípcia els faraons portaven una serp a les seves corones com a representació de la seva divinitat. També a les cultures maia i asteca es venerava la serp emplomada. Una de les representacions simbòliques més properes a la cultura catalana és la vara d'Asclepi, l'emblema de la medicina a diversos països, en el que una serp està enroscada al voltant d'una vara.

Doctrina[modifica | modifica el codi]

Per tal d'entendre què és Kundalini per a l'hinduisme cal tenir present que forma part d’una doctrina o pensament diferent al de la ciència occidental, així cal conèixer altres conceptes associats com prana, txacra, nadi, granthi, etc.

Txacra i nadi[modifica | modifica el codi]

Igual que l'acupuntura, el ioga parla de l’existència d’un cos energètic format per prana (chi o ki en la cultura xinesa ancestral), en el que trobem diferents nadis i txacres.


Els nadi (rius) són canals per on es distribueix l’energia (equivalents als meridians de l’acupuntura) i tres són els principals per al ioga: Ida, Pingala i Sushumna. Aquests tres nadi estan situats al cos de prana, i no a la medul·la espinal del cos físic. Quan Kundalini desperta, ascendeix a través de Sushumna. Surt de Muladhara, passa per un total de sis Sat Chakra i arriba fins a Sahasrara, conegut com el lotus de mil pètals.


Chakra significa “roda” en sànscrit i es refereix als diferents centres energètics on el prana es mou de forma circular. Els set txacres són els següents:Despertar de Kundalini[modifica | modifica el codi]

La síndrome de Kundalini[modifica | modifica el codi]

Des del punt de vista mèdic, la síndrome de Kundalini són una sèrie de símptomes sensorials, motors, mentals i afectius que diuen tenir les persones que practiquen ioga, meditació o han experimentat un estat proper a la mort.

Referències[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Hatha Yoga Pradipika
  • Rig Veda
  • Danilo Hernández, Claus del Ioga 1997
  • Lysebeth, André Van. Tantra, el culto de lo Femenino 1990. ISBN 9788486344771

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]