Vés al contingut

Kxoe

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llenguaKxoe
Altres nomsKwoedam, Khwendam, Khoe, Xun, !Xu, Water Bushmen, Mbarakwena, Barakwena, Barakwengo, Hukwe, !Hukwe, Cazama, Glanda-Khwe, Black Bushman, Schekere, Zama, Vazama, Khwe
Tipusllengua i llengua viva Modifica el valor a Wikidata
Ús
Parlants9.988
Autòcton deCaprivia, Huthembo, Nord-Oest de Botswana, Smithsdrift, Oest de Zàmbia
EstatNamíbia, Angola, Sud-àfrica, Botswana i Zàmbia
Classificació lingüística
llengües khoisànides
llengües Kwadi-Khoe
llengües khoe Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Nivell de vulnerabilitat3 en perill Modifica el valor a Wikidata
Codis
ISO 639-3xuu Modifica el valor a Wikidata
SILxuu
Glottologkxoe1243 Modifica el valor a Wikidata
Ethnologuexuu Modifica el valor a Wikidata
UNESCO128 Modifica el valor a Wikidata
IETFxuu Modifica el valor a Wikidata
Endangered languages7452 Modifica el valor a Wikidata

El Kxoe és una llengua khoisànida que es parla a Namíbia, Angola, Botswana, Sud-àfrica i Zàmbia. Hi ha un total de 9.988 parlants de Kxoe en tots aquests estats. El seu codi ISO 639-3 és xuu.[1]

El Kxoe té un diccionari i una gramàtica. Els parlants de Kxoe són caçadors-recol·letors i pescadors. També practiquen l'agricultura.

Dialectologia

[modifica]

Hi ha poques diferències entre els diferents dialectes. El kxoe és una llengua que està relacionada amb l'Ani (llengua), l'Anda (llengua), el Naro (llengua) i el Khoekhoegowap (llengua), amb les quals és força semblant.

A Namíbia

[modifica]

Hi ha 4000 kxoe-parlants a Namíbia, la majoria a Caprivia Occidental, que és considerada pels Kxoe i pel govern de Namíbia com el cor del Kxoe. També hi ha parlants de kxoe a la Caprivia Oriental. A Namíbia hi ha un ús vigorós de la llengua kxoe. Hi ha molta població que no és kxoe que aprèn la llengua. S'utilitza en l'ensenyament oral a les escoles, tot i que els manuals de text estan en anglès.

Dialectes

[modifica]

A Namíbia es parlen els dialectes: Xo-Kxoe, Xom-Kxoe, Buma-Kxoe, Buga-Kxoe.

A Angola

[modifica]

A Angola hi ha 788 persones que parlen kxoe (2000), a Huthembo: al nord-est de Likuba i de Lukamba, a l'oest de Rivungu (al sud-est d'Angola).

A Angola es parla el dialecte Buma-Kxoe.

A Botswana

[modifica]

A Botswana hi ha 4000 persones que parlen kxoe (2000). En aquest estat la llengua s'anomena khwe. Es parla al Districte del Nord.

Els dialectes que es parlen a Botswana són el Buga-Kxoe, l'Anikwoe, l'Ani-Khoe i el Tannekwe.

També hi ha gent a Botswana que té el khwe com a segona llengua.

A Sud-àfrica

[modifica]

A Sud-àfrica hi ha 1100 kxoe-parlants (2000). Aquests estan a la regió de Smithsdrift. Són refugiats de Caprivia, que hi viuen des del 1991. Els dialectes que es parlen a Sud-àfrica són l'Ani i el Kwoedam.

A Zàmbia

[modifica]

Hi ha 100 parlants de khwe (com es diu a Zàmbia el kxoe) a Zàmbia (1988). Es parla a l'Oest de Zàmbia, a l'est del riu Zambesi; a l'est de Luzu; i a 250 km a àrees remotes del sud-est del districte de Senaga. A Zàmbia l'ús del khwe està pujant. Alguns dels kxoe parlen Lozi (llengua), que és la llingua franca de la zona. A Zàmbia es parla el dialecte Xo-Kxoe.

Referències

[modifica]

Bibliografia

[modifica]
  • Kilian-Hatz, Christa (2003) Khwe dictionary (with a supplement on Khwe place names by Matthias Brenzinger). Köln: Rüdiger Köppe. ISBN 3-89645-083-2
  • Marinda T. X., Bothas and Petra Ociepka (2007) Xam nu Yeu as cover title. Distribution title: Learning Khwedam is Your Future Life. Trafford Publishing. ISBN 978-1425125387. Book homepage[Enllaç no actiu].