L'Únic i la seva Propietat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Infotaula de llibreL'Únic i la seva Propietat
Ein1844v2.png
Tipus llibre
Títol original Der Einzige und sein Eigenthum
Autor Max Stirner
Llengua alemany
Artista de la portada Clifford Harper
Gènere filosofia
Publicació 1844
ISBN 0-946061-00-9
OCLC 23288029
Modifica dades a Wikidata

L'únic i la seva propietat (en alemany, Der Einzige und sein Eigentum) és un llibre de l'autor alemany Max Stirner (Johann Caspar Schmidt).

És una crítica radical a la societat prussiana de la seva època, feta des d'un punt de vista antiautoritari i individualista.[1] Segons el llibre, totes les religions, ideologies i institucions que pretenen tenir autoritat sobre els individus estan basades en conceptes buits.

Anàlisi[modifica | modifica el codi]

En L'únic i la seva propietat, Stirner fa una crítica radicalment anti-autoritària i individualista de la societat prussiana que li era contemporània. Ofereix una perspectiva de l'existència humana que descriu l'ego com una entitat particular i creativa més enllà del llenguatge i de l'objectivitat, com una realitat subjectiva fonamentada en si mateixa davant la qual l'ego està sol, al contrari del que predicava bona part de la tradició filosòfica occidental. Per Stirner l'individu ha de ser abans si mateix l'únic ésser suprem, alliberat del jou de Déu i de les "il·lusions" de l'humanisme. Aquest individu és l'egoista, l'únic (einzige) i només assumint sense hipocresies aquest egoisme essencial, l'home pot arribar a la plenitud de la seva expressió.

En suma, el llibre proclama que totes les religions i ideologies s'assenten en conceptes buits, que superposats als interessos personals (egoistes) dels individus, revelen la seva invalidesa. El mateix és vàlid per a les institucions socials que sustenten aquests conceptes i que reclamin autoritat sobre l'individu, pretenent fer de l'individu un esclau, servir-se d'aquest per la seva causa egoista. El mateix és vàlid tant per al "Déu" dels cristians com la "Humanitat" o la "Llibertat" dels ideòlegs moderns, sempre es tracta d'un ideal. No són més que creences, fantasmes, pensaments abstractes destinats a perpetuar l'estat de servitud ia estar per sobre de l'individu.

Stirner distingeix marcadament entre el concepte de "societat", associació forçosa i repressiva d'éssers alienats controlada per l'Estat, la legislació, església, el sistema educatiu, o qualsevol altra institució, i el de "lliure associació" d'individus sobirans amb fins mútuament egoistes (l'associació d'egoistes).

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Horowitz, Irving Louis. The anarchists (en anglès). Transaction Publishers, 2005, p.291-311. ISBN 0202307689.