L'Avenç de Cornellà: Associació per al Patrimoni Històric i la Cultura

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula d'organitzacióL'Avenç de Cornellà: Associació per al Patrimoni Històric i la Cultura
Modifica dades a Wikidata

L'Avenç de Cornellà, Associació pel patrimoni històric i la cultura [1], es constituí el 3 de març de 1994 amb l'objectiu de promoure la defensa i conservació del patrimoni històric, artístic, arquitectònic i cultural de Cornellà de Llobregat.

Pocs mesos abans, el 29 de setembre de 1993, el ple de l'ajuntament havia aprovat encarregar a la Comissió Municipal de Patrimoni un estudi de l'estat en què es trobava el patrimoni històric , malament o bé, protegit pel catàleg i la normativa aprovats l’any 1986.

La preocupació per la poca perspectiva de la revisió que es volia dur i les obres de l'any 1989 d'enderrocament del que havia estat el Centre Catalanista l'Avenç [2] van ser els determinants de la constitució de l'entitat que, l'endemà mateix de la seva fundació, s'adreçà a l'alcalde de la ciutat demanant la restitució dels elements identificatius de la malmesa façana del Centre Catalanista [3] i l'acceptació que un delegat de l'Avenç pogués participar en les reunions de la Comissió Municipal de Patrimoni.

Tot i que l’Avenç no es va constituir primordialment com a “centre d’estudis” un dels seus objectius fundacionals va ser el de “promoure estudis i recerca sobre el patrimoni, la cultura, els costums i la història de la ciutat”. Tenia com antecedent més immediat l'associació “Els amics de l’Art Vell i de les Tradicions”, constituïda l'any 1948, entitat que va tenir una activitat força rellevant amb la publicació l'any 1968 d’una “Miscel·lània Històrica de Cornellà de Llobregat”, la recuperació de celebracions tradicionals, l'organització d'actes culturals i la pressió a l’Ajuntament a fi que aturés el progressiu i greu deteriorament del Castell de Cornellà.

Posteriorment, en el tardofranquisme, la reivindicació cultural del patrimoni es revifaria després de l'escàndol de l'enderrocament de masies històriques com can Pi de Baix, can Mèlich,  cal Guerxo i d'altres... [4] sense arribar a quallar en una nova entitat.

Com a centre d'estudis, l'Avenç col·labora en la dinamització cultural de la Ciutat amb l'organització de conferències, amb el foment de la recerca local i, especialment,  amb l'edició i publicació a partir de l'any 2.000 de la “Col·lecció Llibres de l'Avenç”.

Des d'aquell any fins a l'actualitat s'han publicat 18 llibres que fan referència a Cornellà, la seva història, els seus barris, la seva cultura i la seva gent. Aquests llibres, tot i la seva curta tirada i dimensió,  són testimonis de primera mà per explicar l'evolució de la ciutat i constitueixen materials d'alt valor per a poder estudiar i entendre la història de Cornellà.

Referències[modifica]

  1. «Pàg.web» (en català). [Consulta: 17 abril 2018].
  2. «Can Masip - Centre l'Avenç» (en català). [Consulta: 17 abril 2018].
  3. «Centre Catalanista -Can Masip» (en català). [Consulta: 17 abril 2018].
  4. «[www.authorstream.com/Presentation/Seniorlab25-2734474-cornella-masies/ Masies de Cornellà]» (en català). [Consulta: 17 abril 2018].