L'aqüeducte de Chirk

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'obra artísticaL'aqüeducte de Chirk
John Sell Cotman 001.jpg
Tipus quadre
Creador John Sell Cotman
Creació 1804
Material aquarel·la
Dimensions 31,7 (alçària) × 23,2 (amplada) cm
Col·lecció Victoria and Albert Museum (Kensington i Chelsea)
Modifica les dades a Wikidata

L'aqüeducte de Chirk (És una aquarel·la del pintor anglès John Sell Cotman (1782-1842) del 1804 de 31.6 X 23,2 cm.) actualment al Victòria & Albert Museum de Londres.

El prolífic artista John Sell Cotman no gaudí d’un gran reconeixement públic en vida. Fou autodidacta malgrat estudiar una arga temporada en la famosa acadèmia londinenca del doctor Munro entre els quals alumnes s'hi trobava Joseph Mallord William Turner i Thomas Girtin, Cotman passà la major part de la seva vida treballant als afores de la seva vila nadiua de Norwick, a Anglaterra, una zona que va atreure a artistes i artesans.

El actual aqüeducte de Chirk amb al pont del ferrocarril al darrere

Fou un dels membres més destacats de l'escola de pintura de Norwick, a Anglaterra i ensenyava va a dibuixar fent que els seus alumnes copiessin els seus treballs. La seva influència en aquest sentit fou enorme per l'emergent generació d'aquarel·listes, sobretot pels seus dos fills: Miles Edmund i John Joseph, també per l'artista John Thirtle. El 1834 fou nomenat mestre de dibuix del King’s College de Londres.

L'aqüeducte de Chirk potser és una de les seves millors obres. Es creu que representa l'aqüeducte del mateix nom gal·lès, però el dibuix de l'estructura no és precís i els fons sembla imaginari. L'aqüeducte, que ens retorna a l'antiga arquitectura romana, monumental i majestuosa, constitueix una síntesi brillant entre la realitat i l'imaginari, l'antic concebut i executat en un estil novador.

La forma en què Cotman resolgué l'organització espacial i la forma de emprà sòlits blocs de color i de formes fortes, així com la seva percepció del dibuix, l'anticipa a l'art modern, encara que les seves obres sempre conservaran vestigis de l'estil romàntic propi de la seva primera producció.

Bibliografia[modifica]