L'arbre de la vida (pel·lícula de 2011)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaL'arbre de la vida
The Tree of Life Modifica el valor a Wikidata
Modifica el valor a Wikidata

Poster original de la pel·lícula
Fitxa
DireccióTerrence Malick Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióBrad Pitt, Sarah Green, Bill Pohlad, Dede Gardner i Grant Hill Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióJack Fisk Modifica el valor a Wikidata
GuióTerrence Malick Modifica el valor a Wikidata
MúsicaAlexandre Desplat Modifica el valor a Wikidata
FotografiaEmmanuel Lubezki Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeHank Corwin Modifica el valor a Wikidata
VestuariJacqueline West Modifica el valor a Wikidata
ProductoraRiver Road Entertainment i Plan B Entertainment Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorSearchlight Pictures i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena16 maig 2011 Modifica el valor a Wikidata
Durada138 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
RodatgeIslàndia Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost32.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació54.300.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema de ciència-ficció, cinema fantàstic, coming-of-age i drama Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióTexas Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

Lloc webfoxsearchlight.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0478304 Filmaffinity: 447606 Allocine: 132244 Rottentomatoes: m/the_tree_of_life_2011 Letterboxd: the-tree-of-life-2011 Mojo: treeoflife Allmovie: v422961 TCM: 736883 Metacritic: movie/the-tree-of-life TV.com: movies/the-tree-of-life AFI: 68352 TMDB.org: 8967 Modifica el valor a Wikidata

Sèrie: Les 100 millors pel·lícules del segle XXI de la BBC Modifica el valor a Wikidata
Yi Yi Modifica el valor a Wikidata

L'arbre de la vida (títol original en anglès, The Tree of Life) és una pel·lícula de drama estatunidenc de 2011 escrita i dirigida per Terrence Malick. Va guanyar la Palma d'Or de la 64a edició del Festival de Canes. Concebuda com «una epopeia còsmica i un himne a la vida»,[1][2] la pel·lícula compagina la difícil joventut d'un nen pertanyent a una família texana dels anys 1950 amb una genèrica història de l'Univers i de l'origen de la humanitat. La fragmentària història és explicada retrospectivament des del punt de vista d'un dels fills quan ja és adult (interpretat per l'actor Sean Penn), interrompuda amb diferents imatges de la naturalesa i de la formació de l'univers mentre de tant en tant una veu en off fa reflexions existencials. Els pares de la família texana són interpretats pels actors Brad Pitt i Jessica Chastain. Es va doblar i subtitular al català.[3][4][5][6]

Argument[modifica]

La pel·lícula comença amb una cita del Llibre de Job (capítol 38, versos 4-7) de l'Antic Testament: «¿On eres tu, quan jo fundava la terra? Indica-ho, si saps la veritat!… mentre els estels del matí, en cor, cridaven de joia, i l'aclamaven tots els fills de Déu?».[7]

Després de l'aparició d'una misteriosa i enlluernadora llum, les imatges de l'univers donen pas a la introducció a la vida d'una família americana de Texas, la mare de la qual acaba de ser informada via telegrama de la sobtada mort del seu fill de dinou anys. La trista notícia aboca la família sencera en un profund trauma del qual Jack, el germà gran, no serà capaç d'alliberar-se mai. En la seva vida adulta com a reeixit arquitecte a Houston, Jack no pot deixar de pensar en el seu difunt germà.

La trama canvia de nou quan Jack observa la plantació d'un arbre, seguida per les imatges del Big Bang i l'aparició de la vida a la Terra, acompanyades pels dubtes existencials de Jack mitjançant una veu en off, els quals van reapareixent al llarg de diverses escenes la pel·lícula.

Després que un predador perdoni la vida d'un altre dinosaure ferit, la trama salta de cop als anys 1950, on una família de classe mitjana amb tres fills viu als afores de la ciutat texana de Waco. L'autoritari pare, senyor O'Brien, és un enginyer amb un concepte molt estricte sobre l'educació dels seus tres fills Jack, R.L i Steve, els quals pateixen sota els seus mètodes disciplinaris.

De la seva juvenil vocació de músic, O'Brien només en conserva les seves sessions com a organista de la parròquia. Professionalment, es dedica a patentar invents amb els quals un dia aspira a fer-se ric. La mare dòcil, que evita confrontar-se amb les estrictes maneres del seu marit, procura donar una educació cristiana als fills mentre aprofita una llarga absència del seu marit per relaxar la sempre tensa atmosfera de la llar. Això no obstant, al seu retorn, Jack acaba rebel·lant-se contra el seu pare i, per alliberar la frustració que li genera la seva vida en família, comença a torturar animals, fer el gamberro i maltractar el seu germà menor.

Un dia, quan la refineria on treballa O'Brein tanca, la família es veu obligada a mudar-se i el pare, que ha perdut la seva autoestima, confessa a Jack que el seu dur i estricte caràcter només tenia per objectiu preparar-lo per afrontar millor les dificultats de la vida.

La pel·lícula acaba amb un somni en el qual l'adult Jack, tot passejant-se per la platja, es retroba amb ses pares, el seu difunt germà i altres persones que han format part de la seva vida. Seguidament, les imatges es van difuminant fins a acabar de desaparèixer per la misteriosa i enlluernadora llum amb la qual la pel·lícula havia començat.

Banda sonora original i cançons de la pel·lícula[modifica]

Al llarg de la pel·lícula, fan acte de presència fragments de les següents obres musicals:

Premis i nominacions[modifica]

Any Premi Categoria Candidat Resultat
2011 Festival de Canes Palma d'Or Terrence Malick Guanyador
Premis Golden Trailer Millor pel·lícula independent Guanyador
Millor guió original Nominat
Millor escenografia Nominat
2012 Oscars Millor fotografia Emmanuel Lubezki Nominat
Millor director Terrence Malick Nominat
Millor pel·lícula Nominat

Referències[modifica]

  1. Sophie Benamon (Studio Ciné Live), «The Tree of Life, de Terrence Malick», lexpress.fr, 14 abril 2011.
  2. Sotinel, Thomas «"The Tree of Life": Terrence Malick s'égare entre famille et cosmos» (en francès). Le Monde, 14 abril 2011 i 23 maig 2011.
  3. «L'arbre de la vida». Ésadir.cat. [Consulta: 18 juliol 2022].
  4. «L'arbre de la vida». Base de dades Cinema en català. Gencat.cat. [Consulta: 18//7/2022].
  5. «L'arbre de la vida». ElDoblatge.com. [Consulta: 18 juliol 2022].
  6. «L'arbre de la vida». Goita què fan, ara!, 2011. [Consulta: 13 gener 2023].
  7. «Job 38: Déu confon Job». A: La Bíblia. versió dels textos originals i notes pels monjos de Montserrat [Consulta: 29 setembre 2020]. 

Enllaços externs[modifica]