Làmina lítica

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
làmina de sílex

Una làmina lítica o fulla lítica és un producte de l'asclat allargat de l'edat de pedra. Es caracteritza per tres atributs bàsics.[1] En primer lloc ha de tenir les vores paral·leles o subparaleles i amb dos eixos tipològics (el tècnic i el morfològic ) en perfecta correspondència. En segon lloc, la làmina ha de ser extremadament allargada, el mòdul d'allargament d'un làmina lítica es troba establint la relació longitud/amplada de la peça d'acord a l'eix tècnic, generalment s'accepta un mínim de dos a un. Atès que el mòdul d'allargament és un convencionalisme, hi ha variants entre els tipologies per a la definició de les làmines lítiques. Aquest atribut també depèn de l'època prehistòrica o nivell tècnic d'una cultura. Així, per al Paleolític Inferior i mitjà, François Bordes proposa que la longitud ha de ser com a mínim el doble de l'amplada.[2] Pel Paleolític Superior i èpoques posteriors, en què la tecnologia lítica millora considerablement, es posen uns llindars més exigents, per exemple, per Leroi-Gourhan una " ascla laminar· (llarga però que no arriba a la consideració de làmina), té el doble de longitud que d'amplada, mentre que una làmina pròpiament dita tindria, com a mínim la longitud el triple que l'amplada i una làmina allargada tindria una longitud quatre vegades superior.[3] D'altra banda, la mida, en sentit general, separa les làmines pròpiament dites de les làminaetes, encara que aquesta té llindars igualment convencionals i variables (des de menys de tres a menys d'un centímetre, segons autors), es justifica perquè les làmines són un tret característic de les indústries microlítiques de làmines, és a dir, «Microlaminars» .

En tercer lloc, és essencial a més que aquestes hagin estat previstes abans de l'extracció. És a dir, per obtenir una làmina d'un nucli cal una preparació concreta destinada a dirigir l'fractura pètria de manera que el producte obtingut tingui unes dimensions i una forma determinada. Això fa que les làmines, tot i tenir els mateixos elements bàsics d'una ascla (taló, concoide, cara inferior ...), tingui uns estigmes molt característics en la seva cara superior que delaten la preparació especial del nucli i, de la mateixa manera, els nuclis per làmines siguin el producte d'uns procediments molt concrets: els mètodes d'extracció laminar.

Làmina lítica

Història[modifica]

L'extracció laminar va començar, com s'ha suggerit, durant el Paleolític Inferior, encara que es desenvolupa més eficaçment en el Paleolític Mitjà, dins d'una de les variants del mètode Levallois, anomenada «per làmines» .[4] En el Paleolític Superior l'extracció de làmines s'estandarditza, fins al punt de parlar d'indústries caracteritzades per la presència d'aquest tipus particular de productes d'ascla, de manera que l'especialista francès Georges Laplace parlava de «Complexos leptolítics» (de leptos, λεπτός ή όν, en grec, fi, prim ...).[5] Però és durant el Calcolític quan l'extracció de làmines adquireix la seva culminació, amb una sèrie d'innovacions tecnològiques tan especialitzades que requerien un artesà amb una formació específica, eines pròpies, així com fonts de proveïment de matèries primeres i mercats de venda dels seus productes.

Les làmines van ser usades tal qual, com ganivets, o transformades en diversos utensilis, bé per mitjà del retoc (raspadors, burins, puntes, punyals, ganivets de dors, etc.), o trencant-per mitjà de la tècnica del microburí per a fabricar micròlits sobre grans de falç. Les làmines són més difícils de fabricar que les ascles, el que implica invertir més energia, però, a canvi ofereixen nombrosos avantatges, per exemple la seva forma allargada s'adapta millor en agafar-ho manualment o és més fàcil afegir un mànec. Igualment, permet revifats més nombrosos, fabricar útils dobles o compostos i sobretot, permeten aprofitar molt millor la massa del nucli del qual procedeixen.[6] Amb el que la seva explotació resulta més rendible.

Referències[modifica]

  1. Brézillon, Michel. Dictionnaire de la Préhistoire. Librairie Larousse, París, 1969, p. Pàgina 135. ISBN 2-03-075437-4. 
  2. Bordes, François. Typologie du Paléolithique ancien et moyen. Imprimerie Delmas, Bordeus, 1961, p. Pàgina 6. 
  3. Leroi-Gourhan, André. «Mòduls de Talla». A: La Prehistòria. Editorial Labor, Barcelona, 1980, p. Pàgina 162-163. ISBN 84-335-9309-9. 
  4. Benito del Rei, Luis i Benito Álvarez, José-Manuel. «Nuclis Levallois per làmines». A: Mètodes i matèries instrumentals en Prehistòria i Arqueologia (L'Edat de la Pedra tallada més antiga). Tom II.-Tecnologia i tipologia. Gràfiques Cervantes, Salamanca, 1998, p. Pàgines 83-85. ISBN 84-95195-05-4. 
  5. Laplace, Georges. Recherches sur l'origine et l'evolution des complexos leptolithiques. École Française de Rome. Mélanges d'Archéologie et d'Histoire, París, 1966. 
  6. Tixier, Jacques «lames». Préhistoire de la Pierre Taillée, III i table ronde de la technologie lithique. Meudon-Bellevue, octobre de 1982, 1984, p. Pàgines 57-70. Cercle de Recherches et d'Études Prehistòriques, París.