Làmpada d'incandescència halògena

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Aspecte interior d'un llum d'halogen encès al qual s'ha tret l'ampolla protectora de vidre.
Ulls de bou halògens MR-16

La làmpada d'incandescència halògena, bombeta halògena o làmpada halogenada és una variant de la làmpada incandescent amb un filament de tungstè amb un gas inert i una petita quantitat d'halogen (com ara iode o brom).

El filament i els gasos es troben en equilibri químic, millorant el rendiment del filament i augmentant la seva vida útil. El vidre es substitueix per un compost de quars i aquest suporta molt millor la calor (la qual cosa permet làmpades de mida molt menor, per a potències altes).

La làmpada d'incandescència halògena té un rendiment una mica millor que la incandescent: 18 a 22 lm/W i una vida útil més llarga: 1.500 hores.

Principi de funcionament[modifica]

Al tenir el filament de tungstè contingut en un gas inert i una petita quantitat d'halogen, fa que la combinació dels gasos halògens i el filament de tungstè generi una reacció química coneguda com a cicle d'halogen, que augmenta la vida útil del filament i evita l'enfosquiment de la bombeta, ja que torna a dipositar el tungstè sobre el filament a l'interior de la bombeta. A causa d'això, una làmpada d'halogen pot funcionar a una temperatura superior a una làmpada plena de gas de similar potència i vida útil. Al tenir una temperatura de treball més elevada dóna llum d'una temperatura de color més alta. Això, d'altra banda, li dóna una major eficàcia lluminosa (10-30 lm/W).

Espectre[modifica]

Com totes les làmpades incandescents, un llum halogen produeix un espectre continu de la llum, de prop de l'ultraviolat cap a l'infraroig profund.[1] Des que el filament de llum pot operar en una temperatura més alta que un llum no-halogen, l'espectre es torna cap a blau, produint llum amb una temperatura de color altament efectiva.

Precaucions[modifica]

L'elevada temperatura que aconsegueixen obliga a prendre precaucions per evitar cremades si es manipulen enceses. Així mateix, s'ha d'evitar tocar l'ampolla d'una d'elles amb els dits, ja que el greix present en la pell en escalfar pot danyar (desvitrificar) el quars fins al punt fins i tot de destruir el llum (per això, nombrosos llums halògens porten una altra butllofa de vidre sobre la pròpia, permetent així la seva manipulació).[2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Làmpada d'incandescència halògena Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Tungsten-Halogen lamp information (en anglès). Karl Zeiss Online Campus site [Consulta: 3 maig 2011]. 
  2. Avantatges i inconvenients de les làmpades halògenes (en espanyol) [Consulta: 3 maig 2011].