Làmpada de vapor de mercuri

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Làmpada de vapor de mercuri de 175 W.

Una làmpada de vapor de mercuri consisteix en un tub de descàrrega de quars ple de vapor de mercuri, que té dos elèctrodes principals i un d'auxiliar per facilitar l'arrencada.[1] La llum que emet és d'un color blau verdós; no conté radiacions vermelles. Per resoldre aquest problema s'acostumen a afegir-hi substàncies fluorescents que emetin en aquesta zona de l'espectre. D'aquesta manera es milloren les característiques cromàtiques de la llum, tot i que també hi ha disponibles bombetes completament transparents les quals il·luminen bé les zones on no es requereix estrictament una reproducció exacta dels colors.

Per a la seva operació les làmpades de vapor de mercuri necessiten un balast, a excepció dels anomenats llums mescladors.

Una de les característiques d'aquestes làmpades és que tenen una vida útil molt llarga, que ronda les 25.000 hores de vida, encara que la depreciació lumínica és considerable. Per contra, quan es trenquen alliberen vapor de mercuri que incrementa el risc d'enverinament per mercuri.

Hi ha hagut casos, amb làmpades d'aquest tipus, en les que han desaparegut les pólvores fluorescents pel pas de molts anys d'ús i no obstant això la làmpada continua encesa.

Aquestes làmpades han estat utilitzades principalment per il·luminar avingudes principals, carreteres, autopistes, parcs, naus industrials i llocs poc accessibles, ja que el seu període de manteniment és molt llarg. Actualment, les llums amb additius metàl·lics (llums d'halur metàl·lic) proveeixen millors característiques al llarg de la seva vida útil.

Espectre d'emissió[modifica]

Els pics d'emissió de major intensitat de les làmpades de mercuri són[2]

Línies d'emissió d'una làmpada de Mercuri.
Longitud d'ona (nm) Color
184.9499 ultraviolat (UVC)
253.6517 ultraviolat (UVC)
296.7280 ultraviolat (UVC)
365.0153 ultraviolat (UVA)
404.6563 violat
435.8328 violat-blau
546.0735 verd
1013.976 infraroig

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Làmpada de vapor de mercuri
  1. [1] Electrotécnia, ciclos formativos.
  2. Persistent Lines of Neutral Mercury (Hg I).