Lèmec

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

En el Gènesi, Lèmec és el nom de dos personatges diferents:

Lèmec, descendent de Caín[modifica | modifica el codi]

En el Gènesi capítol quart Lèmec és el fill de Metuixael i tingué dues dones, la primera Adà (amb qui engendrà Jabal i Jubal) i la segona Sil·là (amb qui engendrà Tubal-Caín i Naamà).

Segons la tradició jueva, Lèmec va assassinar el seu fill Tubal-Caín després que aquest confessés haver matat Caín (el fill malvat d'Adam) per accident. Aleshores, Jahvè va maleir-lo set vegades més durament que al mateix Caín; a més, la terra va esberlar-se i va engolir el seu pare Metuixael, el seu avi Mehuiael i el seu besavi Irad.

Lèmec, pare de Noè[modifica | modifica el codi]

En el Gènesi capítol cinquè Lèmec (en hebreu לֶמֶך בן-מְתוּשֶׁלַח Lemech ben Mətûšālah i en àrab لمک بن متوشالح Lamekh ibn Matushalakh) és un fill de Matusalem que va ser pare de Noè als cent vuitanta-dos anys, vivint després cinc-cents noranta-cinc anys més engendrant altres fills i filles fins que va morir a l'edat de set-cents setanta-set.

Segons una tradició apòcrifa jueva, Lèmec va tenir un fill que va néixer amb els cabells i la pell blanca com la neu i els ulls tan clars que semblava que brillaven. L'avi del nadó, Matusalem, va viatjar fins a la fi del món per parlar amb el seu pare el profeta Henoc, qui li va posar al nadó el nom de Noè (que significa descans o consol) i va predir que durant la seva vida es produiria un cataclisme d'àmbit mundial, el diluvi universal.


Tanakh: genealogia des d'Adam fins a David
De la Creació al Diluvi Adam Set Enoix Quenan Mahalalel Jèred Henoc Matusalem Lèmec Noè Sem
Origen dels Patriarques Arfaxad Xèlah Éber Pèleg Reú Serug Nahor Tèrah Abraham Isaac Jacob
De les Tribus al Regne Judà Fares Hesron Aram Amminadab Nahxon Salmon Booz Obed Jessè David
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lèmec Modifica l'enllaç a Wikidata