Léner Quartet

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióLéner Quartet
Dades bàsiques
Tipus entitat quartet de corda
Història
Fundació 1918
Modifica dades a Wikidata

Léner Quartet (Fou una agrupació musical hongaresa fundada el 1918, que gaudí de gran renom en el món filharmònic).

Procedia de l'Acadèmia Musical de Budapest, restant constituïda per Jenö Léner, director i primer violí, (n. el 1894); Joszef Smilovitz (o Smilovits), segon violí (n. el 1894); Sándor Roth, viola (n. el 1895), tots ells deixebles de Jenő Hubay, i Imre Hartman, o Hartmann, violoncel·lista (n. el 1895), que va tenir per mestre al famós David Popper. Artistes de primer orde, formaren part de l'orquestra de l'Òpera de Budapest fins al 1918.

En esclatar la revolució a Hongria, Léner i els seus tres companys es retiraren a una apartat llogaret del seu país, dedicant-se amb tot fervor a l'estudi de la música de cambra. Després de dos anys de constant treball es presentaren a Viena davant d'una reunió internacional de compositors i crítics. Entre els primers s'hi trobaven Ravel, a instàncies del qual es dirigiren a París, donant una sèrie de concerts que foren una revelació per l'exigent públic d'aquella capital.

Des de llavors van venir actuant el Quartet Léner amb èxit extraordinari en els principals centres musicals europeus, fins a la seva dissolució [...?]. Aquesta Quartet s'assenyalà per la finesa i l'homogeneïtat de sonoritats, la brillantor tècnica i la delicadesa de l'estil.

Bibliografia[modifica]