Línia Jireček

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaLínia Jireček
Imatge
La divisió entre la zona llatina i grega segons diferents autors
(Matzinger, 2016)
TipusFrontera Modifica el valor a Wikidata
EpònimKonstantin Josef Jireček Modifica el valor a Wikidata

La Línia de Jireček és una línia imaginària sobre la Península dels Balcans que serviria per dividir les dues àrees d'influència més importants de la regió a l'època clàssica, d'una banda l'àrea del llatí (al nord) i la del grec (al sud) fins al segle iv. Aquesta línia partiria des de prop de la ciutat de Laçi a l'actual Albània fins a Sàrdica (actualment Sofia, a Bulgària), d'ençà segueix la Serralada dels Balcans fins al Mar Negre. L'historiador txec Konstantin Jireček l'any 1911 va definir aquesta línea per primera vegada en el seu estudi sobre la història dels pobles eslaus.[1][2] Tot i això, la divisisó no era absoluta, per que hi ha proves que s'han mantingut «illes lingüístiques» de les llengües originals que no es van ni llatinitzar, ni hel·lenitzar.[3]

El traçat de la línia està basat en tot seguit de troballes arqueològiques: la majoria de les inscripcions trobades al nord d'aquesta estaven escrites en llatí, mentre que en les trobades al sud predomina el grec. Aquesta línia és important per establir el lloc on els pobles romanès i aromanès es van formar, ja que es considera bastant improbable que un poble llatí es formés al sud d'aquesta.

Altres autors han revisat aquesta concepte. Kaimio col·loca Dalmàcia i Mèsia Superior a l'àrea llatina i Mèsia Inferior en l'àrea d'influència grega.[4] Segons MacLeod hi pot haver hagut «una política de llenguatge oficial per a cada aspecte de vida per part de les autoritats romanes» excepte en aquells casos on «oficials romans individuals prenien decisions ad hoc» També diu que «fins i tot a l'àrea grega… el llatí era el llenguatge dominant a les obres públiques, les inscripcions, les fites i a l'exèrcit».[5]

Referències[modifica]

  1. Jireček, 1911.
  2. Matzinger, Joachim. «Die altbalkanischen Sprachen» (pdf) (en alemany), 2016.
  3. Henning, Joachim (editor). Post-Roman towns, trade and settlement in Europe and Byzantium. Vol. 2, Byzantium, Pliska, and the Balkans (en anglès). Berlin: W. de Gruyter, 2007. ISBN 978-3-11-021883-1. 
  4. Kaimio, Jorma «The Romans and the Greek Language» (en anglès). Commentationes Humanarum Litterarum. Societas Scientiarum Fennica [Helsinki], 64, 1979.
  5. MacLeod, M.D. «The Romans and the Greek Language». The Classical Review, 32, 2, 1982, pàg. 216–218. ISSN: 0009-840X.

Bibliografia[modifica]