Línia Yamanote

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Màquina E235

La línia Yamanote (山手線) és una línia ferroviària de la companyia JR East. És una línia circular a Tòquio, Japó amb uns 12 km de longitud en la direcció nord-sud, i 6 km en la direcció est oest. Inclou 29 estacions i el temps de recorregut és al voltant d'una hora. Els trens són de color acer amb ratlles verdes.

La línia atravessa els districtes de Tòquio següents: Shinjuku, Shibuya, Marunouchi, Tòquio, Ueno, Akihabara, Ikebukuro. Hi ha connexions amb diverses línies, en particular amb la línia Chuo que atravessa Tòquio d'est a oest.

Servei[modifica]

Passatgers agafant el tren
Pantalla de l'interior del tren anunciant les parades. Les estacions principals són en negreta. S'inclou informació dels minuts que manquen fins a cada estació.

Els trens circulen de les 4:30 del matí a la 1:20 de la matinada, amb trens cada dos minuts a les hores punta. Els trens entren en la línia normalment a l'estació d'Ōsaki, però també a les estacions d'Ikebukuro i Shinagawa. Els trens que circulen segons les agulles del rellotge s'anomenen (外回り, soto-mawari, cercle extern), els que circulen en sentit invers són anomenats (内回り, uchi-mawari, cercle intern). Els trens circulen a l'esquerra, com els cotxes.

Nom[modifica]

Anunci de l'estació de Shinagawa anunciant problemes.

El nom Yamanote correspon a la zona interior o de muntanya. Oficialment l'estació s'escriu sense el kana "no" (の or ノ), la qual cosa fa la pronunciació ambigua perquè es podria llegir Yamate (això és, s'escriu 山手線 en lloc de 山の手線).

Estacions[modifica]

Hi ha 30 estacions.

Esquema de la línia Yamanote (verda)

Llista d'estacions[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Línia Yamanote