Línia d'Espira

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Les isoglosses principals de la Benrath (maken/machen) i de la línia d'Espira (Appel/Apfel).

En lingüística, s'anomena línia d'Espira (al. Speyerer Linie) o línia del Mein és una isoglossa que separa els dialectes baix-alemanys i centrealemanys (al nord), els quals han desenvolupat una pausa geminada en paraules com Appel "poma", dels dialectes del sud (alt alemany), que han desenvolupat una consonant fricativa: Apfel, seguint la segona mutació consonàntica de l'alemany.

La isoglossa discorre d'est a oest i travessa la ciutat d'Espira (Speyer, a l'estat federat de Renània-Palatinat), seguint el riu Main, motius pels quals pren aquest nom.

A Alemanya la línia és ben coneguda pel seu apel·latiu humorístic, Weißwurstäquator. Aquest nom, que podem traduir com "L'equador de la salsitxa bavaresa" (Weißwurst), s'utilitza per emfatitzar les diferències culturals entre el sud (principalment la regió de Baviera) i la resta del país.

Curs[modifica]

La línia d'Espira començava al nord de Pilsen i creuava la frontera germanotxeca al sud de la ciutat de Karlovy Vary. Fins a aquest punt, ha quedat obsolet des de 1945, ja que els dialectes germanobohemis han donat pas al txec amb el desplaçament de la població de parla alemanya. Actualment recorre les Muntanyes Metal·líferes i Elster i d'allà segueix el Bosc de Turíngia fins al Rhön (això correspon aproximadament a les ciutats de PlauenRudolstadtArnstadtEisenach).

A Vacha, la Línia de Germersheimer es troba amb la línia d'Espira, que segueix fins a Gemünden abans de separar-se de la línia d'Espira de nou. Ara la línia corre pel costat occidental de l'Spessart i creua el Main diverses vegades al Mainviereck.

A Eberbach, la isoglossa creua el Neckar i el sud d'Espira, el Rin. A Germersheim, la línia d'Espira i la línia de Germersheimer es troben de nou i corren junts pel Rin cap a la frontera germanofrancesa. Al sud de Karlsruhe, més precisament a prop d'Etlingen, la línia de Karlsruhe creua el Rin. Creua la frontera germanofrancesa i es troba amb la línia d'Espira a Wissembourg, i les tres línies d'isoglosses acaben juntes a les Vosges.

Els dialectes al sud de la línia d'Espira, l'alt alemany, han realitzat una segona mutació consonàntica germànica de l'alt alemany amb el canvi d'Appel a Apple en una major mesura que els dialectes al nord, però aquest canvi fonètic no va ser completament acceptat. Es va dur a terme completament i de forma coherent només a l'extrem sud de la zona de parla alemanya, a l'alt alamànic i Tirol.

Vegeu també[modifica]