Línia elèctrica aèria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Línia elèctrica aèria a Gloucestershire, Anglaterra.

Una línia elèctrica aèria és una estructura usada en la transmissió i la distribució d'energia elèctrica per transmetre energia elèctrica a llargues distàncies. Consisteix d'un o més conductors (comunament múltiples de tres) suspesos per torres o pals. Atès que la majoria de l'aïllament es proporciona per via aèria, les línies d'alta tensió són generalment el mètode de cost més baix de transmissió d'energia en grans quantitats.

Els elements de suport de les línies aèries estan fetes amb materials diversos: De fusta, d'acer, de formigó armat.... Els conductors nus dels cables de la línia es fan generalment d'alumini (llis o reforçat amb acer, o materials compostos com ara el carboni i fibra de vidre), encara que alguns cables de coure s'utilitzen en les connexions de distribució de mitja tensió i baixa tensió a les instal·lacions del client. Un objectiu important del disseny de la línia elèctrica aèria és mantenir la separació adequada entre conductors d'energia i el sòl per tal d'evitar el contacte perillós amb la línia, i per proporcionar un suport fiable per als conductors, resistent a les tempestes, càrrega de gel, terratrèmols i altres causes de danys potencials Per acomplir aquest objectiu es fan servir elements aillants.[1] Les línies de transport elèctric, en general i també les aèries, es classifiquen segons la tensió de transport, en mitja, alta i molt alta tensió. Avui en dia, les línies aèries s'operen de forma rutinària en els voltatges superiors a 765.000 volts (765KV) entre conductors, fins i tot és possible en alguns casos amb tensions més altes.

Elements de suport i suspensió[modifica]

Els elements de suport i suspensió són estructures verticals, simples o reticulades.

Els materials de construcció poden ser naturals com la fusta, o artificials com l'acer i el formigó armat. Aquests elements cal que elevin la línia elèctrica a una alçada respecte el terra suficient per impedir el contacte de persones i vehicles. Per una altra banda, l'estructura cal que tingui una resistència suficient per sostenir el pes de les línies i l'acció del vent, acumulació de neu...(esforços de compressió i de flexió). L'excessiva alçada de l'estructura afebleix la resistència mecànica i encareix els costos de fabricacio, transport, instal·lació i manteniment.

Elements aïlladors elèctrics[modifica]

Aquests elements tenen com a objectiu aïllar elèctricament els cables conductors entre ells i també aïllar els cables respecte els suports físics (puntals, torres). Aquests elements solen estar fabricats amb materials dielèctrics com ara ceràmiques o polímers del carboni.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Línia elèctrica aèria
  1. Donald G. Fink and H. Wayne Beaty, Standard Handbook for Electrical Engineers, Eleventh Edition, McGraw-Hill, New York, 1978, ISBN 0-07-020974-X, Chapter 14 Overhead Power Transmission

Per a més informació[modifica]

  • William D. Stevenson, Jr. Elements of Power System Analysis Third Edition, McGraw-Hill, New York (1975) ISBN 0-07-061285-4