LABO (Laboratori d'Aprenentatge de Biblioteques Obertes)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióLABO
Activitat
Modifica les dades a Wikidata

El Laboratori d'Aprenentatge de Biblioteques Obertes (LABO) és un espai obert de col·laboració ideat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya entre biblioteques públiques i universitàries, entre les quals es troben la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Universitat de Girona (UdG) i Universitat de Barcelona (UB) que comença amb una sèrie d’actuacions i propostes a realitzar en els propers anys, amb l'objectiu d'incentivar la cooperació entre elles.

Gènesi[modifica]

A l'any 2013 i 2014, es va crear un grup de treball[1] per analitzar i elaborar una sèrie de propostes de millora dels serveis de les biblioteques públiques en vers els estudiants universitaris, també per apropar les biblioteques científiques i tècniques universitàries a les necessitats dels usuaris habituals de les biblioteques públiques amb l'objectiu d'apropar la ciència als ciutadans.

Les tasques del grup de treball van anar més enllà i es va analitzar especialment els canvis actuals i futurs dels serveis i instal·lacions bibliotecàries, el desenvolupament de la informació digital, els canvis produïts per les TIC i Internet, les noves formes de creació de continguts i la necessària millora de les organitzacions per donar resposta a aquest reptes actuals i futurs.

La crisi econòmica dels darrers anys ha afectat greument a les biblioteques públiques i universitàries pel que fa a les retallades econòmiques dels seus pressupostos, i això ha perjudicat la qualitat dels seus serveis i col·leccions bibliogràfiques documentals.

Davant d'aquesta problemàtica, el Departament de Cultura de la Generalitat ha trobat necessari crear un òrgan de col·laboració entre aquestes, per tal que treballin conjuntament en projectes per millorar els serveis bibliotecaris amb els recursos disponibles.

Projectes[modifica]

Bib@prop[modifica]

El projecte Bib@prop. Les biblioteques ben a prop teu!,  es un projecte de creació d’una aplicació mòbil (APP) per a la geolocalització de

biblioteques de Catalunya, que vol recollir la informació de les biblioteques públiques i universitàries de Catalunya així com les sales d’estudi per crear una aplicació per a Android 

i iOS on els usuaris puguin consultar les biblioteques i sales d’estudi mes properes que es trobin obertes, especialment en època d’examens.[2][3][4]

Codeclub.cat[modifica]

Codeclub a les biblioteques és una iniciativa del Servei de Biblioteques de la Generalitat, que juntament amb Codeclub.cat i les universitats UOC, UPC i UdG, vol iniciar als nens i nenes a la programació d’ordinadors[5][6]

Referències[modifica]

  1. «Conveni del LABO». [Consulta: 26 abril 2017].
  2. «Participa en el projecte Bib@prop» (en ca-es). LABO // projectes, 29-11-2016.
  3. «Bib@prop, la nova aplicació mòbil de biblioteques» (en ca-es). [Consulta: 26 abril 2017].
  4. «Bib@a prop nova app per als usuaris de les biblioteques». Document Butlletí del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, 27-03-2017. ISSN: 1699-5791 [Consulta: 26 abril 2017].
  5. LaboBiblioteques. «Codeclub.CAT, Universitat de Girona, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat Oberta de Catalunya i Servei de Biblioteques de la Generalitat», 21-04-2016. [Consulta: 26 abril 2017].
  6. «Codeclubcat.org: Una xarxa de clubs de programació gratuïts per a nens - aulatec.nova». [Consulta: 26 abril 2017].