LAPACK

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
LAPACK

Tipusprogramari lliure i biblioteca informàtica Modifica el valor a Wikidata
Versió estable
3.11.0 (11 novembre 2022) Modifica el valor a Wikidata
Llicènciallicència BSD de 3 clàusules Modifica el valor a Wikidata
Característiques tècniques
Escrit enFortran Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Lloc webnetlib.org/lapack

LAPACK (acrònim anglès de "Paquet d' àlgebra lineal") és una biblioteca de programari estàndard per a àlgebra lineal numèrica. Proporciona rutines per resoldre sistemes d'equacions lineals i mínims quadrats lineals, problemes de valors propis i descomposició de valors singulars. També inclou rutines per implementar les factoritzacions matricials associades com ara la descomposició LU, QR, Cholesky i Schur.[1] LAPACK es va escriure originalment a FORTRAN 77, però es va traslladar a Fortran 90 a la versió 3.2 (2008).[2] Les rutines manegen matrius reals i complexes tant amb precisió simple com doble. LAPACK es basa en una implementació BLAS subjacent per proporcionar blocs de construcció computacionals eficients i portàtils per a les seves rutines.:[1] "El BLAS com a clau de la portabilitat" 

LAPACK va ser dissenyat com el successor de les equacions lineals i les rutines lineals de mínims quadrats de LINPACK i les rutines de valors propis d'EISPACK. LINPACK, escrit als anys 70 i 80, va ser dissenyat per funcionar als ordinadors vectorials moderns amb memòria compartida. LAPACK, en canvi, va ser dissenyat per explotar eficaçment les memòria cau en arquitectures modernes basades en memòria cau i el paral·lelisme a nivell d'instruccions dels processadors superescalars moderns,:[3] "Factors que afecten el rendiment" i, per tant, pot executar ordres de magnitud més ràpid que LINPACK en aquestes màquines, donada una implementació BLAS ben ajustada.:[3] "El BLAS com a clau de la portabilitat" LAPACK també s'ha estès per executar-se en sistemes de memòria distribuïda en paquets posteriors com ScaLAPACK i PLAPACK.[4]

Netlib LAPACK té una llicència d'estil BSD de tres clàusules, una llicència de programari lliure permissiva amb poques restriccions.[5]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Anderson, E. LAPACK Users' Guide. Third. Philadelphia, PA: Society for Industrial and Applied Mathematics, 1999. ISBN 0-89871-447-8. 
  2. «LAPACK 3.2 Release Notes», 16-11-2008.
  3. 3,0 3,1 Anderson, E. LAPACK Users' Guide. Third. Philadelphia, PA: Society for Industrial and Applied Mathematics, 1999. ISBN 0-89871-447-8. 
  4. «PLAPACK: Parallel Linear Algebra Package». www.cs.utexas.edu. University of Texas at Austin, 12-06-2007. [Consulta: 20 abril 2017].
  5. «LICENSE.txt». Netlib. [Consulta: 28 maig 2022].