La Bressola

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióLa Bressola
Dades bàsiques
Tipus entitat associació cultural
Missió xarxa d'escoles d'immersió lingüística
Història
Fundació setembre 1976 a Perpinyà
Activitat
Zona on actua Catalunya del Nord
Organització i govern
Seu central 
Altres dades
Premi(s)
Modifica les dades a Wikidata

La Bressola és una associació cultural creada a Perpinyà l'any 1976 per a promoure una xarxa d'escoles associatives que practiquen la immersió lingüística en català a les comarques de la Catalunya Nord. El primer centre fou obert a Sant Galdric (Perpinyà) al setembre del 1976. Posteriorment hom n'ha obert d'altres al Vernet (Perpinyà), Nyils, Prada, el Soler i Sant Esteve del Monestir. Des de l'any 1983 les escoles de La Bressola acullen alumnes de dos a onze anys. El 2005 mantenia vuit centres educatius de maternal i primària, un dels quals (El Soler) era el primer que impartia, des del 2003, l'ensenyament secundari en català a la Catalunya Nord. Amb 7 centres d'educació infantil i un col·legi d'educació mitjana, uns 700 estudiants hi estan escolaritzats en l'actualitat.[1]

Juntament amb La Calandreta, Diwan, les Seaska i les escoles ABCM-Zweisprachigkeit, forma una confederació d'escoles bilingües a França.

Aquesta agrupació d'escoles laiques va esdevenir un referent de l'activisme cultural i polític a la Catalunya del Nord, tasca que ha estat essencial per la defensa i la recuperació de la llengua i la identitat catalanes, i per la qual se li va concedir el 2007 la Creu de Sant Jordi.[2]

Centres[modifica]

Col·legi del Soler

L'associació disposa d'un total de 8 centres, 7 dels quals són centres educatius de maternal i primària:

Finalment, disposa d'un centre d'ensenyament secundari inaugurat el 30 d'agost de 2008, per bé que l'associació ja realitzava des de l'any 2003 l'ensenyament secundari.

  • Centre d'Ensenyament Secundari Pompeu Fabra, el Soler (Rosselló).[3]

Sistema educatiu[modifica]

La pedagogia que s'hi practica és l'anomenada activa i manté un nivell comparable amb els dels centres homòlegs de llengua francesa. Les relacions de l'administració amb l'associació, que des dels 1982 ha intentat obtenir subvencions estatals, han estat difícils a causa de les pressions per a la introducció del bilingüisme en règim paritari. El 1995 hom acordà la introducció de l'ensenyament bilingüe al final del cicle primari. El 1987 la Generalitat de Catalunya li atorgà el premi d'Honor Jaume I.

El 1981, una escissió donà origen a l'associació Arrels, dirigida per Pere Manzanares i Laura Manaut.

Fins a l'any 2013 va ser-ne director general Joan Pere Le Bihan.[4] Actualment Gerard Thorent n'és el president i Eva Bertrana la directora.

Suport públic[modifica]

El març del 2007 els jugadors del FC Barcelona Oleguer Presas i Lilian Thuram van participar en la lectura d'un manifest de defensa de la llengua catalana i d'aquestes escoles en un acte a Perpinyà.[5] El manifest ha rebut suport, a més, pel president d'aquest club Joan Laporta,[5] l'entrenador de la selecció francesa de futbol Raymond Domenech,[5] dels cantants Manu Chao,[5] Cali,[6] Zebda,[6] Lluís Llach,[5] I Muvrini,[6] Françoise Xénakis,[6] entre altres personalitats.[6]

Amics de la Bressola[modifica]

L'associació Amics de la Bressola és una organització sense ànim de lucre que dóna suport a la Bressola. Es va constituir l'any 1986 amb l'impuls de Francesc Ferrer i Gironès i ha estat cabdal per garantir la continuïtat del projecte de la Bressola.[7] L'entitat té uns 600 socis, que hi col·laboren econòmicament, i l'adhesió de més de 150 ajuntaments d'arreu dels Països Catalans que canalitzen el seu suport a la Bressola a través de l'associació.

Des de l'any 1980, el senador gironí Francesc Ferrer i Gironès conjuntament amb altres persones (amics) van fer campanyes per a canalitzar ajuts a les escoles que impulsaven l'ensenyament en català a la Catalunya del Nord. Aquestes primeres campanyes van permetre la consolidació de la Bressola en una primera època de més bel·ligerància del sistema educatiu de l'Estat francès i mentre s'estructurava la pròpia xarxa d'escoles i de docents que en formaven part. L'associació es va constituir el 1986 i entre els promotors diverses personalitats culturals: Eliseu Climent, Enric Larreula, Àngel Colom.[8] El 2016, l'associació commemorà els seus 30 anys que coincideixen amb la celebració dels 40 anys de la creació de la primera escola de la Bressola a Perpinyà.[9] Aleix Andreu era el president de l'associació.

Els objectius fundacionals de l'associació Amics de la Bressola se centren en la divulgació i obtenir suports morals, materials i econòmics per a dotar la Bressola de mitjans per la seva acció pedagògica. Tots els recursos que aconsegueix l'Associació es destinen íntegrament a la Bressola.[10] Des de l'any 1986 la solidaritat i la feina dels Amics han esdevingut un dels pilars de la Bressola. L'entitat cerca ser independent de la conjuntura política. Té entitat jurídica pròpia i els seus òrgans de decisió són independents dels de la Bressola.

El 2007, Amics de la Bressola impulsà la creació de continguts culturals i de promoció de la llengua com un nou recurs de suport la Bressola i també la seva promoció. D'aquesta manera neix el projecte musical "Musiquetes per la Bressola" que es concreta en un CD [11] i un seguit de concerts. El 2010, té una segona entrega amb "+Cançonetes per la Bressola" [12] que també s'acompanya de concerts i un programa de televisió "Bressola de Nadal" [13] dirigit per Lluís Danés. I el 2012, "1,2,3...pica Bressola!", un tercer projecte musical possible a partir d'una crida i una campanya de micromecenatge.[14] També es promouen l'edició de contes i altres formats audiovisuals que s'apleguen a Espai Bressola on tots els continguts es poden descarregar amb llicències lliures.[15]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: La Bressola Modifica l'enllaç a Wikidata