La Farga de Moles

Plantilla:Infotaula geografia políticaLa Farga de Moles
Imatge
Vista del llogaret des de la carretera N-145

Localització
Map
 42° 25′ 50″ N, 1° 28′ 03″ E / 42.430682°N,1.467462°E / 42.430682; 1.467462
EstatEspanya
Comunitat autònomaCatalunya
Provínciaprovíncia de Lleida
ComarcaAlt Urgell
Municipiles Valls de Valira Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal25798 Modifica el valor a Wikidata

La Farga de Moles és una entitat de població del municipi de les Valls de Valira, a la comarca de l'Alt Urgell. Juntament amb Arcavell forma l'entitat municipal descentralitzada d'Arcavell i la Farga de Moles.

El llogaret se situa al costat del riu Valira, a la vora dels límits d'Andorra. La carretera N-145 n'és la principal via de comunicació.

Poblacions properes
Poblacions properes
Ciutat La Farga de Moles
Poble Arcavell (5 km)
Argolell (4,5 km) Poble
Arduix (7,2 km) Poble
Asnurri (7 km) Poble
Civís (11 km) Poble
Ars (9 km) Poble
Poble Anserall (6 km)

Història[modifica]

El topònim prové de l'antiga presència d'una farga, datada no abans del segle xvii i esmentada ja al segle xviii, que funcionà fins a mitjans del segle xix. Cebrià Baraut demostrà que antigament s'havia anomenat Ponts.

El lloc sempre ha estat molt estratègic, ja que controla els camins de les valls de la Valira i de Sant Joan, documentat ja l'any 940 com a super villam Pontes.

El lloc pertanyia als Caboet a la primera darreria del segle xii, que, a més de la Farga de Moles, també tenien la vall de Sant Joan i la d'Andorra en feus del bisbe d'Urgell. Posteriorment, amb la vinculació matrimonial dels Caboet i Castellbò, pertangué al Vescomtat de Castellbò. Reanomenada la bastida de Ponts i també dita la bastia d'en Donat. Clau en la comunicació entre l'Urgellet i Andorra, fou destruïda pels francesos en la guerra dels Segadors. En el cens del 1860 la trobem esmentada com la Caseta de la Farga; i vora seu, la Fagina de Moles, que era una fàbrica de maons.[1]

Tot i que no és una població andorrana, hom celebra la diada de la Constitució Andorrana el 14 de març i la festivitat de la Mare de Déu de Meritxell el 8 de setembre. Al poble es troba la duana de la Guàrdia Civil i diferents oficines de tramitació de serveis duaners.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: La Farga de Moles