La Guerra dels Mons (ràdio)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Antu library-music.svg
La Guerra dels Mons
La peça radiofònica completa

Problemes de reproducció? Vegeu l'ajuda

La Guerra dels Mons (The War of the Worlds en anglès) fou un episodi de la sèrie antològica teatral radiofònica americana The Mercury Theatre on the Air dirigida i narrada per l'actor i futur cineasta Orson Welles com una adaptació de la novel·la de H. G. Wells La Guerra dels Mons (1898). Va ser actuada i retransmesa en viu com un episodi de Halloween a les 8 del vespre del diumenge 30 d'octubre de 1938 per la xarxa radiofònica Columbia Broadcasting System. L'episodi va esdevenir famós per causar pànic entre la seva audiència, però l'escala d'aquell pànic és dubtosa, ja que el programa va tenir relativament pocs oients.[1]

El programava, d'una hora de durada, va començar amb la música del tema principal del Mercury Theatre on the Air i un missatge anunciant que aquell espectacle era una adaptació de la Guerra dels Mons. El va seguir un pròleg llegit per Orson Welles clarament basat en l'obertura de la novel·la de H.G. Wells. La mitja hora pròxima de l'emissió va ser presentada com un vespre típic de programació radiofònica que va ser interrompuda per una sèrie de butlletins de notícies. Els primers butlletins interrompen un programa de música de ball i descriuen una sèrie d'explosions estranyes observades a Mart. Això és seguit per un informe aparentment no relacionat d'un objecte inusual que cau en una granja de Grover's Mill, Nova Jersey. Un altre breu interludi musical és interromput per un informe en directe des de Grover's Mill, on oficials de la policia i una multitud de curiosos han envoltat l'objecte cilíndric estrany. La situació escala ràpidament quan emergeixen Marcians del cilindre i ataquen utilitzant raigs de calor, tallant abruptament el reporter alarmat a l'escena. Això és seguit per una ràpida sèrie de notícies cada cop més alarmants que actualitzen la informació sobre la invasió alienígena devastadora que té lloc arreu del món. Aquesta porció de l'espectacle arriba al clímax amb un altre informe en viu que descriu unes immenses màquines marcianes de guerra que alliberen núvols de fum verinós a la ciutat de Nova York, després del qual el programa pren la seva primera pausa.Durant la segona meitat de l'espectacle, el programa canvia cap a un format de teatre radiofònic més convencional, i segueix un supervivent que tracta les seqüeles de la invasió i l'ocupació marciana de la Terra. Igual que en la novel·la original, la història acaba amb la descoberta que els marcians han estat derrotats per microbis en comptes de pels humans.

La il·lusió de realisme era potenciada perquè el Mercury Theatre on the Air era un espectacle sense interrupcions comercials, i el primer descans en el programa va venir gairebé 30 minuts després de la introducció. La llegenda popular sosté que part de l'audiència radiofònica podria haver estat escoltant The Chase and Sanborn Hour amb Edgar Bergen i connectar-se a "La Guerra dels Mons" durant un interludi musical, perdent-se així la introducció clara que l'espectacle era ficció; tanmateix, la recerca contemporània suggereix que això va passar només en casos rars.[2]:67–69

Durant els dies següents a l'adaptació, l'ultratge estès va ser expressat en els mitjans de comunicació.  El butlletí de notícies del programa va ser descrit com enganyós per alguns diaris i figures públiques, dirigint a una protesta contra els radioemissors i demanant una regulació per la Comissió de Comunicacions Federal. No obstant això, l'episodi va assegurar la fama de Welles com a dramaturg.

Producció[modifica]

"La Guerra dels Mons" era el 17è episodi de la sèrie radiofònica de la CBS, The Mercury Theatre on the Air, el qual va ser retransmès a les 8 pm del diumenge 30 d'octubre de 1938.[3]:390, 394 La novel·la original de H. G. Wells explica la història d'una invasió marciana a la Terra. La novel·la va ser adaptada a la ràdio per Howard Koch, qui va canviar l'enquadrament primari de l'Anglaterra del segle XIX als Estats Units contemporanis, amb el punt d'aterratge de la primera aeronau marciana canviat a Grover's Mill, Nova Jersey.

Repartiment[modifica]

El repartiment de caràcters de "La Guerra dels Mons" es mostra en l'ordre d'aparició en l'emissió.[4][5]

 • Presentador … Dan Seymour[6]
 • Narrador … Orson Welles
 • Presentador del primer estudi … Paul Stewart
 • Presentador de la Meridian Room … William Alland
 • Carl Phillips, reporter … Frank Readick
 • Richard Pierson, professor … Orson Welles
 • Presentador del segon estudi … Carl Frank
 • Mr. Wilmuth … Ray Collins
 • Policia a la granja Wilmuth … Kenny Delmar
 • Brigader General Montgomery Smith … Richard Wilson
 • Harry McDonald, vicepresident al càrrec d'operacions radiofòniques … Ray Collins
 • Capità Lansing del Cos de Senyals … Kenny Delmar
 • Presentador del tercer estudi … Paul Stewart
 • Secretari d'Interior … Kenny Delmar
 • Agent de la 22a Artilleria de Camp … Richard Wilson
 • Artiller de camp … William Alland
 • Observador de l'Artilleria de Camp … Stefan Schnabel
 • Lloctinent Voght, comandant de bombardeig … Howard Smith
 • Bayonne, operador radiofònic … Kenny Delmar
 • Langham, operador radiofònic de camp … Richard Wilson
 • Newark, operador radiofònic … William Herz
 • 2X2L operador radiofònic … Frank Readick
 • 8X3R operador radiofònic … William Herz
 • Presentador del quart estudi, des del sostre de l'edifici de Retransmissió … Ray Collins
 • Desconegut feixista … Carl Frank
 • Ell mateix … Orson Welles

Referències[modifica]

 1. ; Socolow, Michael «The Myth of the War of the Worlds Panic». Slate, 28-10-2013 [Consulta: 1r novembre 2013].
 2. Schwartz, A. Brad. Broadcast Hysteria: Orson Welles's War of the Worlds and the Art of Fake News. 1st. Nova York: Hill and Wang, 2015. ISBN 0-8090-3161-2. 
 3. Houseman, John. Run-Through: A Memoir. Nova York: Simon & Schuster, 1972. ISBN 0-671-21034-3. 
 4. «The Mercury Theatre». RadioGOLDINdex. [Consulta: October 19, 2014].
 5. «Celebrating the 70th Anniversary of Orson Welles's panic radio broadcast The War of the Worlds». Wellesnet, October 26, 2008. [Consulta: October 19, 2014].
 6. Treaster, Joseph B. "Dan Seymour, Ex-Announcer And Advertising Leader, Dies", The New York Times, July 29, 1982. Accessed December 3, 2017. "Mr. Seymour was the announcer who, in Orson Welles's famous 1938 radio broadcast of War of the Worlds, terrified listeners with realistic bulletins on Martian invaders."

Lectura addicional[modifica]

Enllaços externs[modifica]