La Regenta (sèrie de televisió)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de sèrie de televisióLa Regenta
DirectorFernando Méndez-Leite Modifica el valor a Wikidata
CompositorBingen Mendizábal Modifica el valor a Wikidata
Actors
PaísEspanya Modifica el valor a Wikidata
Canal originalTelevisió Espanyola Modifica el valor a Wikidata
Durada dels capítols302 min Modifica el valor a Wikidata
Primer episodi17 gener 1995 Modifica el valor a Wikidata
Últim episodi19 gener 1995 Modifica el valor a Wikidata
Premis
Més informació
IMDB: tt0121678 Filmaffinity: 318672 TMDB.org: 72003 Modifica el valor a Wikidata
Imatges externes
Portada

La Regenta és una minisèrie televisiva, adaptació de la novel·la homònima de Leopoldo Alas "Clarín", escrita i dirigida per Fernando Méndez-Leite Serrano i emesa per Televisió Espanyola en 1995.[1] El 30 de març de 2009 la sèrie va ser reestrenada en la pàgina web de Ràdio Televisió Espanyola,[2] on es poden veure íntegres tots els capítols i de manera permanent.[3]

Argument i estructura[modifica]

Escultura dedicada a «La Regenta» a la Plaça de la Catedral d'Oviedo.

Ambientada en la imaginària ciutat del nord de Vetusta i fidel reflex de l'Espanya del segle xix, narra la història d'Ana Ozores, una bella dona avorrida del seu matrimoni burgès amb l'ex regent, molt més gran que ella, i que es debat entre l'amor espiritual i místic que sent pel seu confessor, el magistral Fermín de Pas, i la passió carnal que li provoca el cacic i donjuan Álvaro Mesía.

Es compon de tres episodis que reprodueixen fidelment la novel·la, amb una durada total de 302 minuts. El primer, que també correspon a la primera part de l'obra literària, abasta fins al capítol XV, el qual conclou amb l'escàndol nocturn de Santos Barinaga. El segon capítol s'estén del capítol XVI al XXIII, quan la protagonista surt en processó vestida de nazareno. El tercer i últim episodi continua la història des del capítol XXIV fins al XXX, l'últim de la novel·la, en el qual té lloc el tràgic desenllaç.

Fitxa artística[modifica]

Personatge Intèrpret
Ana Ozores Aitana Sánchez-Gijón
Fermín de Pas Carmelo Gómez
Álvaro Mesía Juan Luis Galiardo
Doña Paula Amparo Rivelles
Víctor Quintanar Héctor Alterio
Petra Cristina Marcos
Visitación Fiorella Faltoyano
Tomás Crespo "Frígilis" Miguel Rellán
Petronila Rianzares María Luisa Ponte
Santos Barinaga Manuel Alexandre

Fitxa tècnica[modifica]

Guió i direcció Fernando Méndez-Leite Serrano
Música Bingen Mendizábal
Fotografia Rafael Casenave
Muntatge Nieves Martín
Direcció artística Gil Parrondo
Vestuari Javier Artiñano
Maquillatge Paca Almenara
So Manuel Rubio

Curiositats[modifica]

  • Segons declaracions del propi director, tenia al cap a Aitana Sánchez-Gijón per al paper protagonista diversos anys abans d'iniciar-se el projecte.
  • Rodada en Oviedo i Madrid.
  • Amb un pressupost inicial de 500 milions de pessetes (3.000.000 €), el rodatge es va dur a terme en 84 dies, en els quals es van utilitzar 1500 extres.
  • El seu format original -i com s'ha distribuït comercialment- es va emetre en tres episodis entre el 17 i el 19 de gener de 1995: el primer ocupava la primera part de la novel·la (capítols I-XV), el segon ocupava fins a la processó de Divendres Sant, i el tercer la resta fins al final. Posteriors reposicions s'han reagrupat en dos episodis, cadascun d'ells amb aproximadament la meitat de les cinc hores de metratge. En la reposició emesa el 30 de juliol i el 6 d'agost de 1999 es va incloure un rètol en l'inici del segon capítol originari que indicava "2 anys després", quan en la novel·la cal suposar que és gairebé un mes (del 4 d'octubre al posterior 1 de novembre), error degut probablement a confondre-ho amb el temps intern que transcorre en la trama.
  • María Luisa Ponte ja havia interpretat el paper de Petronila Rianzares en la versió cinematogràfica de 1974 dirigida per Gonzalo Suárez.

Premis[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]