La Torrassa (Espot)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
La Torrassa
Dades
TipusTorre de sentinella Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Altitud940 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaEspot (Pallars Sobirà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCarretera C-13, km 153,1. A la dreta de la Noguera. Espot Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 34′ N, 1° 08′ E / 42.57°N,1.14°E / 42.57; 1.14
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN832-MH Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0006320 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC927 Modifica el valor a Wikidata

La Torrassa és una torre de defensa medieval del terme municipal d'Espot, a la comarca del Pallars Sobirà. Està situada a la dreta de la Noguera Pallaresa, al costat de ponent de la Central hidroelèctrica d'Espot, però fora de les instal·lacions de la central.

Possiblement subsidiària del Castell de Llort, la Torrassa controlava i defensava el pas d'entrada a la Vall d'Àneu: en constituïa la línia defensiva de l'entrada meridional a la vall, amb el Castell d'Escaló com a centre, juntament amb el Castellot d'Estaís, els castells d'Escart, Llort, Castell de Berrós i Llavorre, constituïa la línia defensiva d'accés meridional a la Vall d'Àneu.

Torre de vigia i defensa, situada sobre un enlairat repetjó, dominant la vall de la Noguera Pallaressa. De planta circular i massissos murs de pedra pissarrosa sense desbastar. Actualment els murs només arriben fins al nivell d'un pis. Aquesta torre formava part de l'antic sistema defensiu de la vall d'Aneu, en comunicació amb Escaló i amb la torre que existia a Burgo.[1]

Referències[modifica]

  1. «La Torrassa». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 18 setembre 2017].

Bibliografia[modifica]

  • Lloret, Teresa; Castilló, Arcadi. «Espot». A: El Pallars, la Ribagorça i la Llitera. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1984 (Gran geografia comarcal de Catalunya, 12). ISBN 84-85194-47-0. 

Enllaços externs[modifica]