La Tos: periòdich bilingüe

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesLa Tos: periòdich bilingüe

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspublicació periòdica Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguacatalà i castellà Modifica el valor a Wikidata
Data d'inici21 novembre 1891 Modifica el valor a Wikidata
Data de finalització5 desembre 1891 Modifica el valor a Wikidata
Lloc de publicacióReus Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Temasàtira Modifica el valor a Wikidata

La Tos: periodich satirich il·lustrat que tosirá'l menys una vegada cada setmana va ser un periòdic reusenc que sortí el 1891. A partir del núm 3 el subtítol diu: periòdich bilingüe, satírich il·lustrat que tossirà almenys una vegada cada setmana.

Història[modifica]

Va ser un setmanari de vida curta però intensa i polèmica. Va sorgir quan l'Ajuntament de Reus va ser ocupat per un alcalde conservador, Francesc Prius, per poder criticar des de la perspectiva republicana les actuacions del consistori.[1]

Al capdavant de la publicació hi havia "Orestes", redactor de Les Circumstàncies, d'ideologia republicana. Els col·laboradors signen amb pseudònims com "un Diftérich", "un Tísich", "Dr. Mirall". Va mantenir una intensa i viva polèmica amb un altre setmanari satíric anomenat La Bomba, amb el qual es llençaven atacs molt virulents, dirigits als regidors, les persones i els partits del bàndol oposat. També polemitzà i atacà el Diari de Reus.[2]

En la seva declaració d'intencions anuncien el que volen fer: "Ya maneras y maneras de tosí. Vostés no ignoren que de voltas's tus de satisfacció; altres per costum, altres per visi y altres per alguna cosa mal feta [...] A las horas d'ara bufa de l'Alcaldia y bufa fort".[3] La premsa republicana i nacionalista, aleshores a l'oposició, va rebre la publicació amb entusiasme: "He rebut la visita d'un nou setmanari català que ha sortit á llum en aquesta ciutat titulat La Tos. Com que el seu propòsit, segons sembla, és tractar de la persona de l'impopular alcalde senyor Prius, li desitgem coratge y li augurem fenya llarga".[4] El conservador Diari de Reus, el 6 de desembre del 1891 destacava l'èxit de La Bomba, de la seva mateixa ideologia, entre el públic reusenc, contraposant-lo amb la indiferència amb què va ser rebuda La Tos.

Els seus articles tractaven també temes ideològics, com la qüestió nacional o la qüestió religiosa.

Quan va desaparèixer, el va substituir en la seva línia política i de polèmica amb La Bomba, Lo Moro de Foch.[1]

Aspectes tècnics[modifica]

Sortia setmanalment. Amb capçalera tipogràfica, mida foli i 8 pàgines a tres columnes, s'imprimia a la Impremta Navàs. En sortiren tres números, del 21 de novembre de 1891 al 5 de desembre del mateix any. La Bomba al núm. 3 (12 de desembre de 1891) publica: "La Tos periódico semi posibilista y semi ganoso ¡¡Ha fallecido!!". No portava cap il·lustració, però a la primera pàgina de cada número, a la secció "Lo Grabat", proposa la il·lustració al lector tot descrivint-la. El director era Ricard Salvadó. Tot i subtitular-se "periòdic bilingüe" estava escrit majoritàriament en català.

Localització[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Ferran, Marc. Humor i sàtira a Reus: la premsa satírica. 1868-1936. Reus: Centre de Lectura, 1992, p. 45-46. ISBN 8487873049. 
  2. Torrent, Joan. Història de la prensa catalana. Barcelona: Bruguera, 1966, p. Vol. II, pàg. 313. 
  3. «La Tos». La Tos, Any I, núm. 1, 21-XI-1891, pàg. 1.
  4. «Notes». Lo Somatent, 22-XI-1891, pàg. 3.
  5. «La Tos». [Consulta: 3-II-2014].
  6. «La Tos». Catàleg BC. [Consulta: 8 juliol 2023].

Vegeu també[modifica]