La colla mata-degolla

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreLa colla mata-degolla
(en) The Gashlycrumb Tinies Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorEdward Gorey Modifica el valor a Wikidata
Llenguaanglès Modifica el valor a Wikidata
PublicacióEstats Units d'Amèrica, 1963 Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
GènereBeceroles Modifica el valor a Wikidata
Públic objectiuinfant Modifica el valor a Wikidata
Goodreads work: 3211551

La colla mata-degolla o Després de l'excursió (The Gashlycrumb Tinies: or, After the Outing) és un llibre d'Edward Gorey publicat el 1963. Gorey explica la història de vint-i-sis nens (un per cada lletra de l'alfabet) i la seva mort prematura en apariats dactílics, com ara "La A de l'Amy, que va caure per les escales. La B d'en Basil, atacat pels ossos" (en anglès, "A is for Amy who fell down the stairs. B is for Basil assaulted by bears"). També s'ha publicat en forma d'auca. El llibre fa passar el lector per tot l'alfabet, acompanyat per les il·lustracions en blanc i negre de Gorey.

L'expressió Gashlycrumb Tinies (literalment, "els nens de les engrunes tallades profundament") s'ha popularitzat fins al punt que se sol utilitzar per designar una mena determinada d'humor macabre, aplicat sobretot als infants.[1] La colla mata-degolla ha tingut una presència d'una certa importància en la cultura popular dels Estats Units; per exemple, la cançó "The Perfect Drug" de Nine Inch Nails hi fa una clara referència.

Notes[modifica]

  1. Jordi Puntí, "Nota del traductor", dins Edward Gorey (1963), La colla mata-degolla o Després de l'excursió. Manresa: Angle Editorial, 2008.