La crida de Cthulhu

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Call of Cthulhu
Daus
Autor Sandy Petersen
Editor Chaosium
Data de publicació 1981
Gènere desconegut
Sistema bàsic i d20

La crida de Cthulhu és un joc de rol de l'editorial estatunidenca Chaosium. Basat en les històries de terror publicades al segle XX per diferents escriptors i sobretot en les que escrigué als anys 20 l'escriptor Howard Phillips Lovecraft, el joc fou publicat per primer cop als Estats Units el 1981 i es troba actualment en la seva sisena edició.

Lovecraft mantingué contacte amb un grup d'escriptors que continuaren les seves històries, mantenint l'estil iniciat per aquest i la temàtica tractada: històries de terror curtes basades en l'existència d'éssers temibles i realitats inconcebibles per l'ésser humà. Tots junts crearen una gran «mitologia» amb un gran nombre d'éssers sobrenaturals, entre els quals destaca el que dóna nom al conjunt de tot: Cthulhu.

El joc de rol[modifica | modifica el codi]

La Crida de Cthulhu és un joc de regles senzilles, basat en tirades percentuals (bé és cert que en noves versions s'ha adaptat el sistema D20) on les habilitats queden no massa detallades deixant més feina de l'habitual al director de joc per a decidir els fets ocorreguts. El motiu d'açò és que el més important en La crida de Cthulhu no és la justa interpretació de les tirades de daus i dels èxits aconseguits, sinó l'ambientació, la descripció dels fets que succeeixen, la trama en la qual es troben els personatges.

Una característica del joc és l'alta mortalitat dels personatges. Basat en històries d'ésser temibles i realitats inconcebibles, i la seva existència significa la mort dels humans. És molt habitual que en qualsevol partida de Cthulhu mora un gran nombre de jugadors, si no tots.

Ambientat originalment als Estats Units dels anys 20, ha sofert adaptacions per a diferents èpoques (època postcolonial, època actual, època futura) i diferents llocs (Espanya en La piel de Toro, per exemple).

Edició en català[modifica | modifica el codi]

El 1996 la que havia estat als Estats Units la cinquena edició original de La crida de Cthulhu (1992) fou traduïda al català per l'editorial barcelonina Joc Internacional.[1]

Altres edicions[modifica | modifica el codi]

L'ambientació dels Mites de Cthulhu és prou popular perquè diverses companyies hagin creat els seus propis jocs de rol, pel que pot resultar confós saber de quina edició es fa referència. Les publicacions que es detallen a continuació es poden trobar en botigues o associacions de jugadors.

La llamada de Cthulhu (Joc Internacional)[modifica | modifica el codi]

Vuit anys abans de la edició en català, Joc Internacional va publicar la traducció al castellà[2] del joc de Chaosium. Al ser més una edició més vella, es correspon a la tercera edició original. Va ser un dels primers jocs de rol de la empresa i va gaudir de molta popularitat. La prova són les diverses reimpressions que es van fer i la gran quantitat de suplements que es van editar.

Tot i que Joc Internacional va cessar la seva activitat a l'any 1998, aquest joc encara es pot trobar amb facilitat en diverses entitats de rol i els seus suplements també són relativament fàcils de trobar en botigues de llibres de segona mà.

La llamada de Cthulhu (d20)[modifica | modifica el codi]

L'any 2002 les editorials Chaosium i Wizards of the coast van unir esforços en crear una nova versió del joc original adaptada al sistema d20, que tant bona acceptació havia despertat entre els afeccionats a Dungeons & Dragons. Però, pel contrari, el projecte no va rebre el suport esperat per part dels afeccionats i molts van seguir utilitzant el vell sistema percentual. Al final, el joc es deixaria de publicar i Chaosium seguiria desenvolupant el seu sistema propi.

A Espanya, la traducció va arribar el mateix 2002 a mans de La factoría de ideas, però va córrer la mateixa sort que la edició americana i també es va deixar de publicar. Actualment és difícil trobar un exemplar del manual.

El rastro de Cthulhu[modifica | modifica el codi]

A més de basar-se en les obres de literatura, El rastro de Cthulhu[3] s'inspira en el joc de Sandy Petersen aportant tot un nou sistema de joc, però buscant potenciar el tarannà general de les seves partides. De fet, Chaosium va aprovar el projecte.

Els seus autors admiren que en el joc original es potencii el caire psicològic, d'investigació i terror. I és per això que el van redissenyar i adaptar-lo al sistema GUMSHOE, un reglament que tracta les habilitats com una reserva de punts que es van gastant a mesura que els inverteixes en millorar els llançaments de daus o per aconseguir millors resultats en una acció. L'altre aspecte pel que es distingeix el joc és que s'ambienta en la dècada dels anys 30, enlloc de fer-ho als anys 20 com generalment es representa.

El joc és relativament nou (publicat l'any 2007 per Pelgrane Press Ltd.) i ha sigut traduït al castellà per Edge Entertainment. La popularitat del joc ha sigut prou bona com per traduir, també, varis suplements.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. PETERSEN Sandy, La crida de Cthulhu, Joc Internacional, Barcelona, primera traducció en català de la cinquena edició original: 1996, ISBN 84-7831-155-6
  2. PETERSEN, Sandy. La llamada de Cthulhu. primera edició en castellà, corresponent a la tercera edició americana (en castellà). Barcelona: Joc Internacional, setembre 1988, p. 192. ISBN 84-7831-000-2. 
  3. HITE, Kenneth. El rastro de Cthulhu. primera (en castellà). Edge Entertainment, 2008, p. 248. ISBN 978-84-96802-10-0.