La crida de Cthulhu

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Call of Cthulhu
Daus
Autor Sandy Petersen
Editor Chaosium
Data de publicació 1981
Gènere desconegut
Sistema bàsic i d20

La crida de Cthulhu és un joc de rol de l'editorial estatunidenca Chaosium. Basat en les històries de terror publicades al segle XX per diferents escriptors i sobretot en les que escrigué als anys 20 l'escriptor Howard Phillips Lovecraft, el joc fou publicat per primer cop als Estats Units el 1981 i es troba actualment en la seva sisena edició.

Lovecraft mantingué contacte amb un grup d'escriptors que continuaren les seves històries, mantenint l'estil iniciat per aquest i la temàtica tractada: històries de terror curtes basades en l'existència d'éssers temibles i realitats inconcebibles per l'ésser humà. Tots junts crearen una gran «mitologia» amb un gran nombre d'éssers sobrenaturals, entre els quals destaca el que dóna nom al conjunt de tot: Cthulhu.

El joc de rol[modifica | modifica el codi]

La Crida de Cthulhu és un joc de regles senzilles, basat en tirades percentuals (bé és cert que en noves versions s'ha adaptat el sistema D20) on les habilitats queden no massa detallades deixant més feina de l'habitual al director de joc per a decidir els fets ocorreguts. El motiu d'açò és que el més important en La crida de Cthulhu no és la justa interpretació de les tirades de daus i dels èxits aconseguits, sinó l'ambientació, la descripció dels fets que succeeixen, la trama en la qual es troben els personatges.

Una característica del joc és l'alta mortalitat dels personatges. Basat en històries d'ésser temibles i realitats inconcebibles, i la seva existència significa la mort dels humans. És molt habitual que en qualsevol partida de Cthulhu mora un gran nombre de jugadors, si no tots.

Ambientat originalment als Estats Units dels anys 20, ha sofert adaptacions per a diferents èpoques (època postcolonial, època actual, època futura) i diferents llocs (Espanya en La piel de Toro, per exemple).

Edició en català[modifica | modifica el codi]

El 1996 la que havia estat als Estats Units la cinquena edició original de La crida de Cthulhu (1992) fou traduïda al català per l'editorial barcelonina Joc Internacional.[1]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. PETERSEN Sandy, La crida de Cthulhu, Joc Internacional, Barcelona, primera traducció en català de la cinquena edició original: 1996, ISBN 84-7831-155-6