La mala educación

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
30x-Movie.png
Video-x-generic.svg
La mala educación
La mala educación

Fitxa tècnica
Direcció: Pedro Almodóvar
Direcció artística: Anxtón Gómez

Producció: Agustín Almodóvar
Esther García

Guió: Pedro Almodóvar

Música: Alberto Iglesias

So: Miguel Rejas

Fotografia: José Luis Alcaine

Muntatge: José Salcedo

Vestuari: Paco Delgado
Jean Paul Gaultier

Maquillatge: Ana Lozano

Efectes especials: Félix Cordón, F & P

Protagonistes: Gael García Bernal
Fele Martínez
Javier Cámara
Lluís Homar
Daniel Giménez-Cacho
Francisco Boira

Dades i xifres
País: Espanya
Data d'estrena: 2004
Gènere: Drama
Duració: 109 minuts
Idioma original: castellà

Companyies
Productora: EL DESEO D.A., S.L.U.
Distribució: EMPATIA MEDIA S.L.
Pressupost: 8.449.108€

Fitxa a IMDb

Valoracions
IMDb 7.4/10 stars
FilmAffinity 5.9/10 stars

La mala educación és el títol d'una pel·lícula espanyola escrita i dirigida per Pedro Almodóvar i estrenada a Espanya el 18 de març de 2004. Està protagonitzada per Gael García Bernal, Fele Martínez i Daniel Giménez Cacho. Està ambientada en Madrid en 1980 i conta la trobada d'un director de cine d'èxit, Enrique Goded, amb el seu antic company d'escola, Ignacio Rodríguez. La pel·lícula va ser projectada a molts festivals internacionals de cinema com el de Cannes, Nova York, Moscou o Toronto abans d'estrenar-se el 19 de novembre de 2004 en Estats Units d'Amèrica.

Argument[modifica | modifica el codi]

Dos xiquets, Ignacio (Gael García Bernal) i Enrique (Fele Martínez), coneixen l'amor, el cinema i la por a una escola religiosa a principi dels anys 60 a Madrid. El Pare Manolo (Lluís Homar), director de l'escola i el seu professor de literatura és testimoni i part d'aquestos descobriments. Els tres personatges tornen a trobar-se dues vegades més, a final dels anys 70 i en el 80. El retrobament marcarà la vida i la mort d'algú d'ells.

Repartiment[modifica | modifica el codi]

 • Gael García Bernal (1978) dóna vida a Juan (ara anomenat Ángel), que es fa passar pel seu germà Ignacio, aquest últim va ser company de la infància de Enrique i el seu primer amor homosexual. Juan es presenta a sa casa com un actor amb un guió, amb un començament de la infància dels dos amics, i una continuació fictícia, on l'actor dóna vida a la travesti Zahara. Continua donant vida en la pel·lícula a Juan, germà del vertader Ignacio, capaç de tot per aconseguir l'èxit com a actor.
Gael García Bernal.
 • Fele Martínez (1975) és Enrique Goded, un cineasta d'èxit obertament homosexual, que rep la visita d'una de les seues obsessions, el seu primer amor d'un internat catòlic. Enrique no tardarà a adonar-se que el seu amic Ignacio no és el que pareixia, però la seua fascinació per Ángel farà continuar amb el joc.
 • Daniel Giménez Cacho (1961) és el pare Manolo, personatge del guió fictici escrit per Ángel i que Enrique es imagina com una pel·lícula al llegir. Va ser el professor de literatura de Ignacio en la seua infància. Zahara tornarà ja adulta a l'internat a amenaçar-lo pels abusos sexuals comesos en la seua infància.
 • Lluís Homar (1957) és el Sr. Manuel Berenguer, personatge real del pare Manolo, que va abandonar els hàbits i va anar en busca de Ignacio després que l'amenaçara, amb el relat La visita, enamorant-se del seu germà Juan fins on ni ell podia sospitar.
 • Francisco Boira és el vertader Ignacio, un heroïnòman transsexual, que viu amb el seu germà Juan, i que amenaça al seu antic professor Manuel Berenguer, per aconseguir un milió de pessetes per operar-se i convertir-se totalment en una dona.
 • Javier Cámara (1967) és Paca o Paquito, un dels personatges de ficció del guió de Ángel, és un travesti que acompanya a Zahara de nou a l'internat per aconseguir diners del pare Manolo, és el personatge amb més càrrega còmica de la cinta.
 • Alberto Ferreiro (1982) és Enrique Serrano, el personatge de ficció del guió corresponent a Enrique Goded, amb el que Zahara es retrobarà abans de morir. Després dels anys, està casat amb família i viu en el poble més proper a l'internat.
 • Juan Fernández és Martín, ajudant de producció i anterior parella de Enrique Goded.
 • Nacho Pérez és Ignacio de xiquet, un xiquet amb veu angelical que enamora al pare Manolo, i apassionat de les pel·lícules de Sara Montiel que veu al cinema Olympo amb el seu primer amor, Enrique.
 • Raúl García Forneiro és Enrique de xiquet, un xic independent, amb sentiments cap al seu amic Ignacio, per el que està disposat a tot perquè no pateixi.
 • Francisco Maestre (1957) és el pare José, subordinat del pare Manolo i autor de la mort de Zahara.
 • Petra Martínez és mare de Ignacio i Juan, una dona atormentada pels seus fills, que segueix vivint en el seu xicotet poble de Galicia.
 • Roberto Hoyas (1979) és el cambrer de La Perla, que indica a Enrique Goded com arribar a la casa natal de Ignacio.
 • Leonor Watling (1975) és Mónica, ajudant de vestuari de La visita, no apareix als crèdits.

Premis Goya 2004[modifica | modifica el codi]

Categoria Persona Resultat
Millor pel·lícula Candidata
Millor director Pedro Almodóvar Candidat
Millor direcció de producció Esther García Candidata
Millor direcció artística Antxón Gómez Candidat

Emissió a televisió[modifica | modifica el codi]

 • TVE la va estrenar el dilluns 15 de gener de 2007, al programa "Versión Española".

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Portal

Portal: cinema