La matanza caníbal de los garrulos lisérgicos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaLa matanza caníbal de los garrulos lisérgicos
Fitxa
DireccióRicardo Llovo i Antonio Blanco (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
GuióAntonio Blanco Modifica el valor a Wikidata
MúsicaXurxo Souto i Julián Hernández Modifica el valor a Wikidata
FotografiaEnrique González
MuntatgeSegundo Pintané
Carlos Soliño
Fátima
ProductoraVideovil
Dades i xifres
País d'origenEspanya Modifica el valor a Wikidata
Estrena1993 Modifica el valor a Wikidata
Durada77 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcastellà Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost350.000 ₧ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema de terror, comèdia i cinema gore Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióGalícia Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0185472 Filmaffinity: 749965 Letterboxd: la-matanza-canibal-de-los-garrulos-lisergicos TMDB.org: 71790 Modifica el valor a Wikidata

La matanza caníbal de los garrulos lisérgicos és una pel·lícula espanyola dirigida per Antonio Blanco i Ricardo Llovo.[1] S'autodenomina com «possiblement la pel·lícula més fastigosa, tronada i divertida de tots els temps». El film compta amb la participació de músics com Julián HernándezSiniestro Total—, César StrawberryDef Con Dos, Strawberry Hardcore— o Silvia SuperstarKiller Barbies—.

Fitxa artística[modifica]

Actors principals[modifica]

  • Manuel Manquiña - Martín Seijas Machado
  • Teté Delgado - Mare
  • Julián Hernández - Pedro Machado
  • César Strawberry - Pablo Machado
  • Juanillo Esteban - Rufo Machado
  • Belén Negreira - Virtudes Machado
  • Mamen Rivera - Isabel
  • Marco Taboas - Luis
  • Silvia Superstar (acreditada com Silvia Pintos) - Silvia
  • Luisa Veira - Presentadora de TV/ Noia d'estable 1
  • Ana Vázquez - Besto Bravo
  • Mara Gutiérrez - Noia d'estable 2
  • Paco Cuesta - Cadàver
  • Roco - Roco

Doblatge[modifica]

Degut a la mala qualitat del so directe registrat durant el rodatge, va ser necessari recórrer al doblatge de tots els actors de la pel·lícula.[2] El doblatge es va realitzar en els estudis Dobleson, exercint el propi Manuel Manquiña com a director de doblatge. Els noms dels actors de doblatge que van participar en la pel·lícula figuren en els crèdits finals, encara que no s'especifica el personatge o actor/actriu al qual posen veu.

Argument[modifica]

Un grup de joves torna d'un concert durant la matinada. En el camí, uns cristalls trencats en la carretera punxen la roda del cotxe en el qual viatgen fent que xoc contra un arbre. Després de l'accident, es veuen obligats a demanar ajuda a la casa més pròxima on, per desgràcia per a ells, viuen els Machado: la família més psicòpata de La Corunya.

Els Machado han suportat èpoques de fam, de les quals van poder sortir utilitzant com a matèria primera dels seus embotits la carn humana —«falta menjada...sobra gent»—. Els joves accepten innocentment l'hospitalitat que els brinda el patriarca de la família desconeixent per complet el sagnant i pervers destí que té preparat per a ells.[3]

Realització de la pel·lícula[modifica]

La matanza caníbal de los garrulos lisérgicos, va ser una pel·lícula gravada, estrenada i comercialitzada en vídeo íntegrament. Per a finançar les despeses del rodatge, es va idear un sistema de bons a través dels quals la gent podia comprar anticipadament una còpia en VHS de la pel·lícula, que rebrien una vegada estigués la producció acabada.

El rodatge es va dur a terme en una única setmana, durant la Setmana Santa de 1993. Es va utilitzar com a localització una explotació agrària rural a Galícia, propietat de la família del director.

Es van fer dos muntatges de la pel·lícula: el primer d'ells, es va realitzar com a muntatge previ, descartat a causa de la utilització excessiva de plans generals i l'absència gairebé total de plans mitjans i curts. Aquest muntatge, a diferència del definitiu, contenia una menor quantitat de sang i vísceres. Per al segon i últim muntatge es van rodar de nou escenes amb més sang, a més d'incloure plans curts i inserits com a amputacions, corts i altres detalls gore en les escenes més explícites.

Entre la finalització del muntatge i el doblatge de la pel·lícula, el vídeo no va estar acabat fins a finals de 1993. A més, les còpies van trigar a fabricar-se pel que La matanza caníbal de los garrulos lisérgicos no es va comercialitzar fins entrada la primavera de 1994.[4]

Música[modifica]

La música de la pel·lícula corre a càrrec de Miguel López Cubas. Julián Hernández —de Siniestro Total— i Xurxo Souto —del grup Os diplomáticos de Monte-Alto—van contribuir a la música del film, mitjançant la composició de la banda sonora.

Banda sonora[modifica]

La banda sonora de la pel·lícula consta de dues cançons:

Referències i homenatges[modifica]

La matanza caníbal de los garrulos lisérgicos conté múltiples referències o picades d'ullet a altres pel·lícules clàssiques del gènere de terror i gore:[6]

  • La trama de la pel·lícula està inspirada en films com Els turons tenen ulls o The Texas Chain Saw Massacre —mitjançant elements com la serra mecànica o fins i tot el nom del tema principal de la pel·lícula, La sierra es la familia, que fa referència a una famosa frase d'aquesta—.
  • L'escena en la qual una de les joves decideix fer front a la família Machado armant-se amb tot allò que troba al seu pas és similar a la manera de preparar-se d'Ash Williams, el personatge principal de la trilogia de The Evil Dead.
  • En l'inici de la pel·lícula, un membre de la família Machado col·loca un senyal de desviament en la carretera. Aquesta escena és una picada d'ullet a la pel·lícula gore Two Thousand Maniacs!
  • Hi ha homenatges a la cultura popular, com la utilització de música i efectes de so, com les frases «¿Qué hay de nuevo viejo?» de Looney Tunes, o «Que bien, hoy comemos con Isabel», que fa referència a l'eslògan d'un conegut anuncio d'una marca de tonyina.

Referències[modifica]

  1. Pato, Alfonso «A Coruña rinde tributo al cine gore de Toñito Blanco» (en castellà). [Madrid], 20-09-2013 [Consulta: 18 gener 2020].
  2. Strawberry, César. Biografía Def Con Dos (1988-1995): Freddy Krueger tiene alzheimer (en castellà). 1. Ediciones Irreverentes, 2011, p. 127. ISBN 978-84-96959-81-1 [Consulta: 19 maig 2012]. 
  3. «Sinopsis de La matanza caníbal de los garrulos lisérgicos en FilmAffinity». [Consulta: 18 maig 2012].
  4. Strawberry, César. Biografía Def Con Dos (1988-1995): Freddy Krueger tiene alzheimer (en castellà). 1. Ediciones Irreverentes, 2011, p. 125-128. ISBN 978-84-96959-81-1 [Consulta: 19 maig 2012]. 
  5. «Ficha del disco "Made in Japan" de Siniestro Total». [Consulta: 19 maig 2012].
  6. La pasión de Toñito Blanco: 25 años de la matanza más punk a segundopremio.com

Enllaços externs[modifica]