La missa de Bolsena

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaLa missa de Bolsena

Modifica el valor a Wikidata
Tipusfresc Modifica el valor a Wikidata
Part deEstança d'Heliodor Modifica el valor a Wikidata
CreadorRaffaello Sanzio Modifica el valor a Wikidata
Creació1512
Mètode de fabricaciópintura al fresc Modifica el valor a Wikidata
Gènereart sacre Modifica el valor a Wikidata
MovimentAlt Renaixement Modifica el valor a Wikidata
Materialfresc Modifica el valor a Wikidata
Mida500 (alçària) × 660 (amplada) cm
Museus Vaticans (Ciutat del Vaticà) Modifica el valor a Wikidata

La missa de Bolsena és un quadre de l'artista renaixentista italià Raphael. Va ser pintada entre 1512 i 1514 [1] com a part de l'encàrrec a Rafael per decorar amb frescos les habitacions que actualment es coneixen com a Sales de Rafael, al Palau Apostòlic del Vaticà. Es troba a la Stanza di Eliodoro, que rep el nom de L'expulsió d'Heliodorus del temple .

Representa un miracle eucarístic que hauria tingut lloc el 1263 a l'església de Santa Cristina de Bolsena. Un sacerdot de Bohèmia que dubtava de la doctrina de la transsubstanciació celebrava missa a Bolsena, quan el pa de l'eucaristia va començar a sagnar. La sang que brotava va caure sobre el corporal de Bolsena en forma de creu i es va tornar a convertir. L'any següent, el 1264, el papa Urbà IV va instituir la Festa del Corpus Christi per celebrar aquest miraculós esdeveniment.[2] El cos tenyit de sang de Bolsena es venera com a relíquia a la catedral d'Orvieto.

En aquest quadre hi ha un autoretrat de l'artista Raphael, com un membre de la Guàrdia suïssa a la part inferior dreta del fresc. Aquest és un dels diversos casos en què Rafael es va pintar. També hi ha pintat el papa Juli II (1443 – 1513), agenollat a la dreta, i la seva filla Felice della Rovere, mostrada a l'esquerra al fons dels esglaons, de perfil, amb roba fosca.[3] Els quatre cardenals a la dreta també han estat identificats com a Leonardo Grosso della Rovere, Raffaello Riario, Tommaso Riario i Agostino Spinola, parents de Julius.[2]

Referències[modifica]

  1. The Mass at Bolsena at vatican.va
  2. 2,0 2,1 Vatican
  3. Murphy, Contemporary Review. July 2005. "The Pope's Daughter".

Enllaços externs[modifica]