Lactat de sodi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicLactat de sodi
Substància químicagrup d'estereoisòmers Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular112,0136383 Da Modifica el valor a Wikidata
Rolmedicament essencial Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaC₃H₅NaO₃ Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
CC(C(=O)[O-])O.[Na+] Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata

El lactat de sodi és una sal sòdica de l'àcid làctic produïda naturalment mitjançant la fermentació de sucres procedents de la dacsa o de la remolatxa.[1] Posseeix una molècula amb la fórmula: NaC₃H₅O₃. Es produeix també artificialment mitjançant fermentació de substàncies ensucrades. En la indústria alimentària té el Codi E E 325. Té diversos usos, com a antioxidant, com a estabilitzador d'altres antioxidants (sinèrgics d'antioxidant) i com prevenció de la pèrdua d'aigua de diversos aliments processats.

El cos humà sintetitza aquest compost de manera natural.[2] Té algunes propietats quelants que permet de capturar ions de ferro.

Usos[modifica]

En la indústria alimentària, s'empra en l'alaboració de formatges, productes de rebosteria, gelats, gelatines, caramels, margarina. En la indústria càrnia com a conservant i per evitar la proliferació de bacteris en la carn de pollastre.[1]

Es fa servir també per a produir diversos fàrmacs que tracten els efectes de la deshidratació (per la diarrea, els vòmits, etc.). També s'usa en el tractament de les arrítmies del cor.[3] En la indústria de cosmètics fa d'humectant.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Silberberg, Barrie. The Autism and ADHD Diet: A Step-by-Step Guide to Hope and Healing by Living Gluten Free and Casein Free (GFCF) and Other Interventions. Sourcebooks, Inc., 2009, p. 119. ISBN 1-4022-1845-1. 
  2. Gary A. Thibodeau, Kevin T. Patton, Karen Howard, (2007), Estructura y función del cuerpo humano, Elsevier España, pág. 375
  3. Trevor, Anthony; Bertram Katzung, Susan Masters. Katzung & Trevor's Pharmacology Examination and Board Review. 8e. Go Dairy Free, 2008, p. 126. ISBN 0071488693.