Labartu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Lamashtu)
Infotaula personatgeLabartu
𒀭𒈕𒈨 Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Tipusdeessa
dimoni Modifica el valor a Wikidata
Context
Mitologiamitologia sumèria Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómalaltia i deïtat de la mort Modifica el valor a Wikidata

Labartu o Lamashtu (Lamaštu) (noms accadis), anomenada també Dimme (en la mitologia sumèria) era un dimoni femení en la mitologia dels pobles mesopotàmics. Era un dimoni especialment maligne, i per tant molt temut.

Aspecte[modifica]

Se'l representava amb cos pelut, cap de lleona (a vegades d'ocell[1]) amb orelles dents d'ase, llargs dits amb ungles també llargues, i potes d'ocell amb urpes esmolades. Amb freqüència es mostra muntant un ase i alletant un gos amb el pit dret i un porc (a vegades, un altre gos) amb l'esquerre, mentre sosté serps (bicèfales segons algunes fonts[1]) a ambdues mans.

Característiques[modifica]

S'alimentava de nens lactants, que raptava mentre dormien ses mares per menjar-se la seva carn i ossos[2] i beure'n la sang. També era responsable dels avortaments, que provocava tocant set vegades el ventre de la mare gestant, i de la mort sobtada dels nens al bressol. Les mares i els homes adults també eren víctimes potencials que devorava.

Era filla del déu An, i molt poderosa també per dret propi. L'únic ser capaç d'actuar contra ella era Pazuzu, el seu consort. Era per això es col·locaven amulets amb la imatge de Pazuzu.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Labartu
  1. 1,0 1,1 «Ancient Near East (Babylonia) Glossary and Texts». Arxivat de l'original el 2009-11-21. [Consulta: 21 novembre 2005].
  2. Oriol Dauder, Joan A. Diccionari d'éssers fantàstics. Quid pro quo, 2019 [Consulta: 26 setembre 2020].