Lampris

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Lampridae)
Infotaula d'ésser viuLampris Modifica el valor a Wikidata

Lampris guttatus Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseActinopteri
OrdreLampriformes
FamíliaLampridae
GènereLampris Modifica el valor a Wikidata
Retzius, 1799
Espècies

Lampris (gr., "brillant") és un gènere de peixos teleostis de l'ordre Lampriformes conegut com a opah, peix sol, peix rei, peix lluna (però no s'ha de confondre amb Molidae). És un peix pelàgic, gran i de colors vius.

Rarament es capturen exemplars, és més, té un escàs valor comercial, malgrat que són usats com a trofeus per a alguns pescadors esportius de profunditats doncs la seva gran mida i forma atractiva es presta bé a la taxidèrmia.

Ocasionalment la indústria de la tonyina en captura pel mètode de palangre i són preparats com sashimi, així com rostits i fumats. La seva carn (malgrat ser fibrosa i dura de tallar) té un sabor moderat i és apreciat a causa d'això, especialment en Hawaii, on incrementa l'interès dels restaurants en la seva introducció al sector alimentari. En mitjana el 35% del pes corporal d'un opah és utilitzat per al consum humà.

Lampris guttatus, és el primer peix que s'ha descobert que manté la sang calenta a tot el seu cos;[1] tot i que hi ha d'altres peixos que tenen la capacitat de regular-la per escalfar parts de la seva anatomia.[2]

Taxonomia[modifica]

Del es coneixen solament dues espècies:

Referències[modifica]

  1. «Whole-body endothermy in a mesopelagic fish, the opah, Lampris guttatus». Science. American Association for the Advancement of Science. [Consulta: 15 maig 2015].
  2. «Descobreixen el primer peix de sang calenta». naciodigital.cat. SCG Aquitània SL. Arxivat de l'original el 17 de maig 2015. [Consulta: 15 maig 2015].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lampris