Lanestosa

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 10:44, 11 oct 2008 amb l'última edició de EVA (bot) (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Plantilla:Infotaula geografia políticaLanestosa
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 43° 12′ 56″ N, 3° 26′ 14″ O / 43.2156°N,3.4373°O / 43.2156; -3.4373
EstatEspanya
Comunitat autònomaPaís Basc
ProvínciaBiscaia
ComarcasEncartaciones Modifica el valor a Wikidata
CapitalLanestosa (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població246 (2023) Modifica el valor a Wikidata (196,8 hab./km²)
Idioma oficialcastellà (predomini lingüístic) Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Superfície1,25 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud298 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Creació1287 Modifica el valor a Wikidata
PatrociniNostra Senyora de les Neus Modifica el valor a Wikidata
Organització política
• Alcalde Modifica el valor a WikidataJosé Ángel Ranero Santisteban Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal48895
Fus horari
Codi INE48051 Modifica el valor a Wikidata

Lloc weblanestosa.net Modifica el valor a Wikidata

Lanestosa és un municipi de la província de Biscaia, País Basc, pertanyent a la comarca d'Encartaciones. Està situada en una estreta vall dominat per fonts pendents que descendeix dels cims de La Mortera i Peña del Moro i banyada pel riu Calera, a una altitud mitja de 289 metres sobre el nivell del mar. Limita amb el municipi de Karrantza i el càntabre de Soba.

Topònim

Fins a mitjans del segle XIX el nom de la població s'escrivia habitualment com La Nestosa. Així figura per exemple esmentat en el llibre Vergara dels Episodis Nacionals; o oficialment en els censos de 1842 i 1860. En el cens de 1857 figura oficialment com Nestosa. Amb posterioritat es va fer més habitual la forma Lanestosa, i així ha arribat fins als nostres dies. El gentilici dels habitants de Lanestosa és nestosà i nestosana. Els filòlegs creuen que Lanestosa és un fitònim (topònim relacionat amb la vegetació). L'origen del topònim caldria buscar-lo en la paraula del llatí vulgar genesta, que és un arbust mes conegut actualment com ginesta.

El significat etimològic del nom seria la (vila o llogaret) ginestosa (la vila o llogaret amb abundant ginesta). L'evolució fonètica del nom hauria estat aquesta: Genestosa (pronunciat yenestosa) -> Enestosa->Nestosa; sempre amb l'article la per davant. L'origen romànic del topònim s'explica perquè en l'extrem més occidental de Biscaia, (Encartaciones), el castellà ha estat l'idioma comú de la població des de temps molt antics, al contrari que la resta de Biscaia on l'idioma comú era l'euskera. Per aquest mateix fet la població mancava d'un topònim tradicional en basc. En 1979 Euskaltzaindia va proposar com nom en basc de la vila (a més del propi nom Lanestosa) Isasti, topònim menor existent en altres parts del País Basc i que té també el significat etimològic de retamal. No obstant això aquest nom no ha tingut massa acetapción i això unit al seu caràcter artificial, va fer que la pròpia Euskaltzaindia el retirés en una posterior actualització del nomenclàtor de localitats vizcaínas que es va publicar en 2007. Lanestosa ha d'utilitzar-se també com nom en basc de la vila.

Història

Lanestosa va rebre el títol de Vila el 6 de juny de 1287, de mans del Senyor de Biscaia, D. Lope Díaz III de Haro, un privilegi que responia a l'interès de reglamentar les vies naturals de penetració des de Castella al mar, a través del port dels Torns. Quan Díaz d'Haro funda aquesta vila, pretén consolidar una població estable a la vora d'un camí transitat des de molt antic i aliè pròpiament al Senyoriu: el qual uneix les muntanyes de Burgos amb el Cantàbric.

Etnografía

Encara que pertanyent des de fa vuit segles a Biscaia, és una localitat netament cántabra si observem la seva arquitectura. Lingüisticamente es parla el castellà, i fins a no fa molt es parlava amb la "o" (jatu, perru, pueblu, etc).Les dues festes més importants de celebren el 5 d'agost (Nostra Senyora de les Neus) i el 16 d'agost (Sant Roc).

Corporació municipal

Eleccions Municipals 2007

Alcalde Felipe Ranero Herrero PNV
Regidor Francisco Izquierdo Crespo PNV
Regidor Andrés Edesa Velarde PNV
Regidor Pedro Manuel Gutiérrez Martínez PNV
Regidor Jon Mikel Latatu Migoya PNV
Regidor Jose Miguel Barreras Crespo PSE-EE(PSOE)
Regidor Jose Emilio Guerra Carnicero Ezker Batua-Berdeak


Enllaços externs