Llenguadoc

(S'ha redirigit des de: Languedoc)
Plantilla:Infotaula geografia políticaLlenguadoc
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 43° 40′ 00″ N, 3° 10′ 00″ E / 43.666666666667°N,3.1666666666667°E / 43.666666666667; 3.1666666666667
Dades històriques
Creació1271 Modifica el valor a Wikidata
Dissolució1790 (Julià) Modifica el valor a Wikidata

El Llenguadoc (en occità: Lengadòc, en francès: Languedoc) és una regió històrica occitana, que actualment es troba a la Regió d'Occitània.

El seu territori tradicional està dividit entre quatre regions estatals: el Llenguadoc-Rosselló (55,6%), Migdia-Pirineus (24,8%), Roine-Alps (13%) i Alvèrnia (6,6%). Limita al N amb el Lionès, a l'E amb el Delfinat, el Comtat Venaissí i Provença, al S amb els Països Catalans, al SW amb el País de Foix, a l'W amb Guiena i Gascunya i al NW amb Alvèrnia, i s'estén des del massís de les Corberes, al SW, fins al Roine, a l'E, i des de la mar Mediterrània fins al massís Central.

Ocupa una superfície d'uns 42.700 km² i té uns 3.650.000 habitants (cens de 1999), dels quals 52% viuen a la regió del Llenguadoc-Rosselló, 35% a Migdia-Pirineus, 8% a Roine-Alps, i 5% a Alvèrnia. Comprèn els departaments d'Aude, Gard, Erau i Losera, i part del de l'Alta Garona (Tolosa).[1] Llevat d'aquest territori forma, amb el Rosselló (departament dels Pirineus Orientals), una regió administrativa francesa.

El Llenguadoc històric

Orografia[modifica]

El Llenguadoc és format per una plana litoral, llarga (d'uns 200 km) i estreta, que s'eixampla per les valls de l'Aude i el Roine, i per un conjunt de graons calcaris (garrigues) que pugen cap a terres altes (els Causses al centre, les Corberes al SW, les Cevenes a l'E). La costa és formada per platges sorrenques, i hi abunden els cordons litorals que tanquen estanys. Climàticament és un país de transició entre la Mediterrània i l'Aquitània (característiques atlàntiques), amb predomini del clima mediterrani; els estius són molt secs (amb temperatures que arriben a 40 °C) i els vents forts (tramuntana). Els rius principals són l'Aude, l'Orb, l'Erau, el Vidourle, l'Arieja, el Garona, el Gard i el Roine.

Llengua d'oc[modifica]

El nom fa referència a la llengua occitana que es parla en aquesta regió i en altres veïnes. El nom de la llengua ve de la paraula oc, que en occità medieval i actual significa 'sí', en contrast amb la llengua parlada més al nord o llengua d'oïl (pronunciat , ancestre del francès modern oui).[2] El mot oc prové del llatí hoc (això), mentre que oïl es va derivar del llatí hoc ille.

Història[modifica]

Des de l'antiguitat la regió fou colonitzada per diversos pobladors (grecs, ibers, lígurs i gals). Els romans hi fundaren la ciutat de Narbo Martius (Narbona), que donà nom a la província Narbonense.

En el segle v els visigots feren de Tolosa una capital importantíssima, i conservaren l'essencial de la cultura antiga. A Arbuna (Narbona), els àrabs provaren d'establir un poder islamico-cristià, però la invasió franca de Carles Martell desbaratà aquesta possibilitat. A la fi del segle xii i a l'inici del XIII el comtat de Tolosa fou el centre d'una important renovació social. La croada contra els albigesos fou una guerra heroica i despietada: la civilització occitana fou anihilada, i Catalunya perdé els seus interessos polítics al nord de les Corberes. A partir del 1271, any en què les terres de la regió foren annexades a la corona de França,[3] el Llenguadoc visqué una vida provinciana especial i gaudí d'un estatut benèfic. Durant la Guerra dels Cent Anys, la revolta dels tuchins es va alçar contra les guarnicions d'anglesos i gascons que els atacaven.

Després d'haver estat, a l'edat mitjana, la terra del catarisme, fou, durant el segle xvi, un lloc de presència protestant. L'intriga del governador, Enric II de Montmorency (1595 - executat a Tolosa el 30 d'octubre del 1632), contra el Cardinal Richelieu i el poder central (1632), i la seva lluita contra els protestants, a més de la guerra religiosa i social dels camisards del 1702, ensangonaren el país fins al segle xviii. El 1907 també hi hagué una important revolta de viticultors.

Referències[modifica]

  1. «Llenguadoc | enciclopèdia.cat». [Consulta: 1r abril 2019].
  2. «Languedoc | region, France» (en anglès). [Consulta: 10 abril 2019].
  3. «Geografía e historia de la región Languedoc Rosellón». Arxivat de l'original el 2019-04-18. [Consulta: 18 abril 2019].

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Llenguadoc