Laparotomia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Una laparotomia és un procediment de cirurgia que implica una gran incisió a través de la paret de l'abdomen per accedir a la cavitat abdominal. Depenent del lloc de la incisió, la laparotomia pot donar accés a qualsevol òrgan o espai abdominal, i és el primer pas de qualsevol procediment quirúrgic diagnòstic o terapèutic important d'aquests òrgans, que inclouen: Part inferior del tracte digestiu (estómac, duodè, jejú, ili i còlon) i apèndix; Fetge, vesícula biliar, vies biliars, pàncrees i melsa; Bufeta urinària; Òrgans reproductors femenins (úter, ovaris); Retroperitoneu (ronyons, aorta, ganglis limfàtics abdominals).

Tipus d'incisions[modifica | modifica el codi]

Mediana[modifica | modifica el codi]

Incisió de laparotomia supraumbilical

.

És la incisió més comuna i segueix la línia alba.

 • La incisió mitjana superior o incisió supraumbilical s'estén des de l'apòfisi xifoide fins al melic.
 • La incisió mitjana inferior o incisió infraumbilical s'estén des del melic fins a la símfisi del pubis.
 • De vegades una sola incisió que s'estén des de l'apòfisi xifoide a la símfisi del pubis i s'empra, sobretot en la cirurgia de grans traumatismes.

La laparotomia mediana és particularment recomanable per la laparotomia diagnòstica, ja que permeten un ampli accés a la cavitat abdominal.

Altres[modifica | modifica el codi]

 • La incisió de Kocher (subcostal dreta); apropiada per a determinades operacions en el fetge, la vesícula biliar i les vies biliars.[1][2] Aquest comparteix nom amb la incisió de Kocher utilitzada per a la cirurgia de la glàndula tiroide.
 • La incisió de McBurney, la incisió de Davis o Rockeye-Davis, en el quadrant inferior dret per l'apendicectomia.
 • La incisió de Pfannenstiel, una incisió transversal per sota del melic i per sobre de la símfisi del pubis.[3][4] En la clàssica incisió de Pfannenstiel, la pell i del teixit subcutani són seccionats transversalment, però la línia alba s'obre verticalment. És la incisió d'elecció per la cesària i la histerectomia abdominal per malaltia benigna. Una variació d'aquesta incisió és la incisió de Maylard en què els músculs rectes abdominals se seccionen transversalment per permetre un accés més ampli a la pelvis.[5]
 • L'abordatge per lumbotomia consisteix en una incisió lumbar que permet l'accés als ronyons (que són retroperitoneals) sense entrar en la cavitat peritoneal. Normalment s'utilitza només per a lesions benignes renals. També s'ha proposat per a la cirurgia del tracte urològic superior.[6]

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Laparotomia Modifica l'enllaç a Wikidata
 1. synd/1010 a Who Named It
 2. «Incisions». [Consulta: 22 novembre 2007].
 3. synd/2500 a Who Named It
 4. H. J. Pfannenstiel. Ueber die Vortheile des suprasymphysären Fascienquerschnitts für die gynäkologischen Koeliotomien. (Volkmann’s) Sammlung klinischer Vorträge, Leipzig, 1900, n F. 268 (Gynäk. Nr. 97), 1735-1756.
 5. Giacalone PL, Daures JP, Vignal J, Herisson C, Hedon B, Laffargue F «Pfannenstiel versus Maylard incision for cesarean delivery: A randomized controlled trial». Obstetrics and gynecology, 99, 5 Pt 1, 2002, pàg. 745–50. DOI: 10.1016/S0029-7844(02)01957-9. PMID: 11978282.
 6. Bajpai M, Kumar A, Gupta AK, Pawar DK «Lumbotomy approach for upper urological tract surgery in children--an analysis of 68 consecutive lumbotomies». European journal of pediatric surgery : official journal of Austrian Association of Pediatric Surgery ... [et al.] = Zeitschrift für Kinderchirurgie, 14, 3, 2004, pàg. 163–7. DOI: 10.1055/s-2004-820903. PMID: 15211405.