Laura Martínez de Carvajal y del Camino

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLaura Martínez de Carvajal y del Camino
Biografia
Naixement27 agost 1869 Modifica el valor a Wikidata
l'Havana (Cuba) Modifica el valor a Wikidata
Mort24 gener 1941 Modifica el valor a Wikidata (71 anys)
Cotorro (Cuba) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatCuba Cuba
FormacióUniversitat de l'Havana Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómetgessa, oftalmòloga Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeEnrique López Modifica el valor a Wikidata

Laura Martínez de Carvajal y del Camino (27 d'agost de 1869 - 24 de gener de 1941), va ser una destacada oftalmòloga i la primera metgessa de Cuba.[1][2]

Biografia[modifica]

Primogènita d'una família espanyola adinerada, establerta a Cuba, cursa l'ensenyament primari a l'escola de senyoretes de Manuela de Concha y Duval, professora espanyola de piano. Després es traslladà a cursar el batxillerat al Col·legi de San Francisco de Paula, on es graduà en complir els tretze anys. Amb aquesta edat es va matricular amb el seu germà a la Universitat de l'Havana a les carreres de Ciències Físico-Matemàtiques i Medicina, on va haver d'imposar-se a força de respecte i constància per fer valer els seus drets en una societat que no admetia una dona en aquella posició.

En 1883 inicia la seva preparació clínica a l'hospital Sant Felipe I Santiago. Després es traslladà a l'hospital San Francisco de Paula, on milloren les seves condicions de treball i cursa les assignatures d'obstetrícia i malalties de la dona i el nen.

Es va graduar en la carrera de Ciències Físico–Matemàtiques el 30 de juny de 1888, i el 15 de juliol de 1889, amb 19 anys, acaba la de Medicina, ambdues amb notes excel·lents.

A la Universitat Laura coneix al doctor Enrique López, especialista en oftalmologia, amb qui es casaria el 20 de juliol de 1889. Laura comença a exercir la seva professió, convertint-se en l'ajudant principal del seu espòs i quedant a càrrec dels seus pacients quan ell es veia impossibilitat d'atendre'ls.

Al costat del seu espòs, Laura va assistir a nombrosos congressos mèdics que es van realitzar en l'època. També va col·laborar amb ell en gran quantitat de publicacions com a “Notas fisiológicas”, “Observaciones clínicas” i “Ocular leprosy”, així com en els tres volums d'“Oftalmología clínica”.

El seu marit va morir el 10 de febrer de 1891. A causa d'això, el 1917 construeix la finca “El retiro”, on instal·la una escola gratuïta per als pobres, de la qual es fa càrrec al costat de María, un dels seus 7 fills. No obstant això, poc temps després se li va diagnosticar tuberculosi, i mor a causa d'aquesta malaltia el 24 de gener de 1941.

Referències[modifica]

  1. Iglesias Ramírez, Belén. «Laura Martínez de Carvajal y del Camino». Mujeres en la Ciencia. Centro Nacional de Información de Ciencias Médicas, Ministerio de Salud Pública, 2010. Arxivat de l'original el 3 de gener 2018. [Consulta: 2 gener 2018].
  2. «Laura Martínez de Carvajal, la primera cubana en convertirse en médico». Cubadebate, 19-08-2014 [Consulta: 2 gener 2018].

Bibliografia[modifica]