León Errázuriz

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLeón Errázuriz
Biografia
Naixement23 juliol 1968 Modifica el valor a Wikidata (55 anys)
Santiago de Xile Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióPontifícia Universitat Catòlica de Xile
Universitat Nacional Autònoma de Mèxic Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirector de cinema, pintor, guionista Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm1636674 Allocine: 196904 TMDB.org: 232674
Facebook: leon.errazuriz.1 Modifica el valor a Wikidata

León Errázuriz Prieto (Santiago de Xile, 23 de juliol de 1968) és un director, guionista i productor de cinema xilè.

Biografia[modifica]

Es va graduar primer com a enginyer comercial en la Universitat Catòlica en 1991 i a l'any següent va començar a estudiar teatre en el taller d'actuació de Fernando González.[1] Després va marxar a Mèxic per estudiar cinema a l'Escuela Nacional de Artes Cinematográficas de la UNAM (1993-1996).[2] Allí va escriure, va dirigir i va muntar diversos curtmetratges entre els quals destaquen El bosque i México Connections.

A l'any següent de tornar a Xile, funda en 1997 una productora, Cine FX, amb la qual ha coproduït una sèrie de pel·lícules i sèries de televisió (Paraíso B, de Nicolás Acuña, 2002; Sexo con amor, de Boris Quercia, 2003; Jemeaux, 2003; Huaiquimán y Tolosa, 2006). D'antuvi es dedica a comercials de cinema publicitari i videoclips; dirigeix més de 150 d'ells, obtenint així una valuosa experiència i els seus primers guardons: dues ocasions va guanyar medalla d'or de l'Associació Xilena de Publicitat (ACHAP).

El seu primer llargmetratge, Mala leche, li porta el reconeixement internacional: va ser seleccionat en més 20 importants festivals internacionals al voltant del món[2] i va obtenir diversos premis. La idea original està basada en un conte sobre la pobresa de Juan Rulfo i en el guió d'un curtmetratge, La juventud, del mateix Errázuriz.[1] Sobre aquesta pel·lícula —la història de dos joves que, per pressions de l'entorn i per circumstàncies específiques, opten per dedicar-se a la vida criminal, involucrant-se en un negoci de drogues—, ha dit: “El meu cinema mostra el paisatge del 2004, un país real, diferent al que es veu en les postals. La marginalitat emmarca als personatges. Ells estan atrapats i no surten, estan condemnats. És com un viatge a l'infern”.[1] Després ha filmat altres llargmetratges (Che Kopete, La Película, El cabrero, Freefall Atacama) i dirigit sèries televisives (Peleles, El hombre de tu vida)

Premis[modifica]

Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià
Any Categoria Pel·lícula Resultat
2004[3] Premi Horizontes Latinos Mala leche Guanyador
  • Asociación chilena de Publicidad - 1997-2003
  • Festival Cinesul Brasil 2005: Mejor película por Mala leche
  • La Cinemafe New York 2005: Premio especial del Jurado por Mala leche
  • Premios Altazor 2007: Mejor Director de TV de Ficción por Huaquimán y Tolosa

Filmografia com a director[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]