Lee Grant

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLee Grant

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement31 octubre 1925 ↔ 31 octubre 1931 Modifica el valor a Wikidata
Manhattan (Nova York) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióThe High School of Music & Art
HB Studio
Neighborhood Playhouse School of the Theatre
Art Students League of New York Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballInterpretació i direcció Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciódirectora de cinema, guionista, productora de cinema, actriu de televisió, actriu de cinema, actriu de teatre, actriu Modifica el valor a Wikidata
Activitat1951 Modifica el valor a Wikidata –
Família
CònjugeJoseph Feur (en) Tradueix
Arnold Manoff (1951–1960) Modifica el valor a Wikidata
FillsDinah Manoff
 ( Arnold Manoff) Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0335519 Allocine: 10523 Allmovie: p92333 TCM: 12862253 TV.com: people/lee-grant IBDB: 42830 TMDB.org: 30123
Twitter (X): TheLeeGrant Modifica el valor a Wikidata

Lee Grant (Nova York, 31 d'octubre de 1927) és una actriu, directora i guionista estatunidenca.

Biografia[1][2][modifica]

Lee Grant va néixer Lyova Haskepp Rosenthal a Nova York, filla d'immigrants jueus d'Europa oriental. La seva mare, Witia Haskell, era professora, i el seu pare Abraham W. Rosenthal, corredor en immobles i educador. El seu nom d'escena, Lee Grant, és una compilació dels dos principals generals americans de la guerra civil. Als quatre anys, s'estrena com a ballarina al Metropolitan Opera de Nova York i durant la seva infantesa, estudia ball i comèdia.

Lee Grant es va establir com a actriu dramàtica als teatres de Broadway. Va estrenar-se en el cinema en la versió cinematogràfica de Detective Story, va rebre el seu primer Oscar a la millor actriu secundària i va guanyar el Premi d'interpretació femenina al Festival de Canes. En els anys 1950, va ser una de les víctimes del maccarthisme i estava a la Llista negra de Hollywood. Cridada al davant del House Un-American Activities Committee per testimoniar contra el seu marit, el dramaturg Arnold Manoff, pare de la seva filla, l'actriu Dinah Manoff, es va negar a testimoniar i va ser finalment posada a la llista. Va continuar treballant al teatre i va reprendre la seva carrera cinematogràfica en els anys 1960, apareixent en la sèrie de televisió Peyton Place. Va guanyar un Emmy per a les seves a tuacions destacables en la categoria "actriu secundària".

Lee Grant ha rebut altres nominacions a l'Oscar per a The Landlord (1970), i Voyage of the Damned (1976) i es va emportar un Oscar per a Shampoo (1975). Com a realitzadora, se li deuen diverses pel·lícules documentals, entre les quals Down and Out in America (1986) que es va emportar l'Oscar al millor documental. Aquests últims anys, ha dirigit una sèrie d'episodis d'Intimate Portrait (per a Lifetime Television ).

Apareix fent el paper d'una advocada assassina en l'episodi pilot de Columbo: Ransom for a Dead Man, per al qual va ser nominada per a un Emmy com a actriu principal de suspens en una sèrie de televisió. Ha rebut igualment un Emmyper a la seva actuació a The Neon Ceiling. Havia creat la seva pròpia telecomèdia, una sèrie titulada Fay (1975), que, malgrat la seva popularitat, va ser anul·lada després de només vuit episodis per la NBC.

També va ser la convidada estrella d'Empty Nest , una sèrie TV en la qual la seva filla Dinah Manof era habitual.

Filmografia[modifica]

com a actriu[modifica]

com a directora[modifica]

com a guionista[modifica]

Premis i nominacions[modifica]

Premis[3][modifica]

Nominacions[modifica]

Referències[modifica]

  1. «biografia Lee Grant». The New York Times.
  2. «biografia Lee Grant». Imdb.
  3. «Premis Lee Grant». The New York Times.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lee Grant