Legió II Adiutrix Pia Fidelis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Legió II Adiutrix)
Infotaula d'organitzacióLegió II Adiutrix Pia Fidelis
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipuslegió romana Modifica el valor a Wikidata
Història
FundadorVespasià Modifica el valor a Wikidata
PeríodeImperi Romà Modifica el valor a Wikidata

La legió II Adiutrix Pia Fidelis va ser una legió romana reclutada per Vespasià l'any 70, a partir de la infanteria de marina estacionada a Ravenna. Es tenen registres d'aquesta legió fins al començament del segle iv, quan estava aquarterada a la frontera del Rin. Els seus emblemes eren un capricorn i un pegàs.

La primera destinació de la II Adiutrix Pia Fidelis fou la Germania Inferior, amb l'objectiu d'ajudar en l'esclafament de la Revolta dels Bataus. Després d'aquestes campanyes la legió es va desplaçar a Britànnia amb el general Quint Petil·li Cerial, per sufocar una altra revolta. Durant els anys següents la legió romangué a Britànnia, probablement a Deva Victrix, actualment Chester. L'any 87 la legió va tornar al continent per lluitar a les guerres dàcies de Domicià. Entre el 94 i el 95 el futur emperador Hadrià va servir com a tribú militar de la II Adiutrix Pia Fidelis.

Després de les guerres dàcies de Trajà dels anys 101 al 106 la legió es va aquarterar a Aquincum (actual Budapest), on hi va ser durant molts anys. Així i tot, se sap que la legió o diversos dels seus destacaments (vexillationes) van participar en diverses campanyes.[1]

Referències[modifica]

  1. Pauly, August (ed.); Georg Wissowa. Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft [Reihe 1] Halbbd. 24, vol. 12,2: Legio bis Libanon. Stuttgard: Metzler, 1925, p. 1437-1438. 

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Legió II Adiutrix Pia Fidelis