Lek (riu)

Infotaula de geografia físicaLek
Imatge
TipusRiu Modifica el valor a Wikidata
Part deGrote rivieren Modifica el valor a Wikidata
Inici
Entitat territorial administrativaHolanda del Sud (Països Baixos), Güeldes (Països Baixos) i Utrecht (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióNederrijn
Final
Entitat territorial administrativaHolanda del Sud (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióNieuwe Maas
Map
 51° 53′ 25″ N, 4° 37′ 54″ E / 51.89034°N,4.63156°E / 51.89034; 4.63156
Afluent
Dades i xifres
Mida62 (longitud) km

El Lek (pronunciació: lɛk) és un riu situat a la part occidental dels Països Baixos d'uns 60 km de llargada. És la continuació del Nederrijn després que el Kromme Rijn se separi a la ciutat de Wijk bij Duurstede. El ramal principal, a partir d'aquest punt, es coneix com a riu Lek. El Nederrijn, al seu torn, és un canal distribuidor del Rin.

El nom "Lek" deriva de les paraules neerlandeses "lake" i "leek", que volen dir "curs d'aigua".[1]

Algunes parts del riu formen les línies divisòries entre les províncies d'Utrecht i Gelderland, així com entre Utrecht i Holanda Meridional.

En l'època romana, el Nederrijn fluïa cap al Kromme Rijn, essent aquest la principal sortida cap al mar d'aigua del Rin. Quan el Kromme Rijn va començar a sedimentar, durant l'època medieval, el Lek es va convertir en el ramal principal. Poc després de passar el municipi de Wijk bij Duurstede, el riu es creua amb el canal Amsterdam-Rin, que segueix cap al sud fins al Waal. Una branca d'aquest canal, el Lekkanaal (canal del Lek) es connecta amb el riu a la ciutat de Nieuwegein.

A més de les esmentades anteriorment, les altres ciutats principals per on passa el Lek són Culemborg, Vianen, Schoonhoven, Nieuw-Lekkerland i Lekkerkerk. El llit del riu es troba una mica més amunt en relació a les terres que l'envolten, motiu pel qual els dics són essencials per contenir el Lek. Al poble de Kinderdijk el Lek conflueix amb el Noord, i la combinació de les dues corrents passa a anomenar-se Nieuwe Maas en el seu recorregut cap al Mar del Nord.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lek