Leopard 1

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre el tanc. Vegeu-ne altres significats a «Lleopard».
Leopard 1
Leopard 1A1A1 noruec
Característiques generals
Tipustanc
País d'origenAlemanya Alemanya
Any1965
FabricantKrauss-Maffei
Dimensions
Pes42,4 t
Amplada3,37 m
Longitud9,54 m
Altura total2,64 m
Tripulació4 (comandant, conductor, artiller i carregador)
Especificacions
MotorMTU MB 838 CaM 500
Tipus de motor10 cilindres policarburant
Potència màxima819 CV (610 kW)
Par màximNm a rpm

Rodatgecadenes amb 7 rodes de rodatge a cada costat
Suspensióbarres de torsió
Prestacions
Vel. camp a través65 km/h
Autonomia carretera600 km
Armament
PrimariCanó d'ànima ratllada Royal Ordnance L7A3 L/52 de 105 mm
Secundari2 × metralladores MG3 de 7,62 mm

El Leopard o Leopard 1 és un tanc de disseny i fabricació alemanya que va entrar en servei per primera vegada el 1965 i ha estat utilitzat a Alemanya, diversos països europeus, Austràlia, Brasil, Canadà i Xile.

Es tracta d'un disseny convencional armat amb una versió alemanya del canó|gorja britànic L7 de 105 mm i reconegut per la seva bona velocitat a camp a través. El disseny va començar com un projecte col·laboratiu entre Alemanya i França en la dècada de 1950, però l'associació va finalitzar i la Bundeswehr va realitzar una comanda del disseny final. La producció va començar el 1965 i es va fabricar un total de 6.485 vehicles, 4.744 d'ells, carros de combat i 1.741 vehicles utilitaris i variants de defensa antiaèria, sense comptar els 80 prototips i models de preproducció.

Des de 1990, el Leopard 1 ha estat relegat gradualment a tasques secundàries en la majoria dels exèrcits, excepte en l'Exèrcit del Canadà on roman com a vehicle de combat principal i en l'Exèrcit d'Austràlia on està sent reemplaçat pel M1A1 Abrams. En la Bundeswehr va ser retirat de les divisions Panzergrenadier i la seva tasca com a carro de combat principal va ser reemplaçada pel Leopard 2 el 1979.

Desenvolupament[modifica]

Leopard 1[modifica]

El projecte Leopard va començar el novembre de 1956 a fi de desenvolupar un tanc modern, el Standard-Panzer, per reemplaçar els M47 i M48 de fabricació nord-americana de la Bundeswehr que, encara que s'havien lliurat al recent exèrcit d'Alemanya Occidental, es tractava de models desfasats. El 25 de juliol de 1957 es va publicar les especificacions detallades: el nou disseny no podia pesar més de 30 tones, tenir una relació potència-massa de 30 CV per tona, capaç de resistir l'impacte de projectils de 20 mm en tots els seus costats i operar en un camp de batalla contaminat amb armes químiques o radioactivitat nuclear, el llavors estàndard per al combat amb el Pacte de Varsòvia. A més, l'arma principal consistiria en un canó de 105 mm, transportant tants projectils com els dissenys nord-americans contemporanis. La prioritat era la mobilitat, la potència de foc en segon lloc i el blindatge com a últim, ja que es creia que no existia protecció real contra armes de càrrega buida.

França estava interessada en el disseny, ja que el seu projecte AMX-50 acabava de ser cancel·lat. El juny de 1957, Alemanya Occidental i la Quarta República Francesa van firmar un acord per al desenvolupament d'un carro de combat comú, designat en alemany com|com a Europa-Panzer. En la competició es van formar tres grups alemanys (Arbeitsgruppe A, B i C) i un francès, cada un desenvolupant dos prototips. El setembre de 1958 Itàlia es va unir al programa de desenvolupament. Diversos prototips van començar les proves el 1960. Entre els prototips es trobava el Model 734 (Porsche). El grup C va dissenyar el Borgward, un model futurista que no va poder presentar a temps.

Prototip del Leopard 1

Abans que els primers prototips estiguessin acabats, el 1959 es va decidir que la segona etapa comencés amb els dissenys millorats: el grup A construiria 26 prototips per a proves, el grup B, sis. Sol dos tancs del grup B es van construir realment.

El prototip de Porsche va ser seleccionat com el guanyador en el concurs de 1963. No va ser una sorpresa, ja que ja s'havia decidit el 1961 fabricar una sèrie de preproducció de cinquanta vehicles d'aquest disseny. Aquesta sèrie modificava la torreta i realitzava diversos canvis al casc per aixecar la part posterior a fi de proporcionar més espai al compartiment del motor. Abans de la producció en sèrie de la versió estàndard, també es va decidir afegir un sistema de telèmetre òptic per millorar la punteria en llarga distància, el que requeria una torreta de major alçària i afegir protuberàncies en cada costat de la torreta on es muntaria les òptiques per a la triangulació. En 1963, França i Alemanya van decidir fabricar el seu propi carro de combat; Itàlia fabricaria sota llicència el M60.

La producció es va establir a Krauss-Maffei de Múnic des de principis de 1964, lliurant el primer lot de vehicles entre setembre de 1965 i juliol de 1966. El Leopard va començar a ser comprat per diversos països de l'OTAN i altres aliats: Bèlgica (1968), Països Baixos (1969), Noruega (1970), Itàlia (1971), Dinamarca (1976), Austràlia (1976), Canadà (1978), Turquia (1980) i Grècia (1981). Itàlia fabricaria posteriorment 720 carros de combat i 160 vehicles utilitaris sota llicència. Grècia Espanya i Xile van comprar també un tanc obtingut del projecte Europa-Panzer: el AMX-30 francès.

Leopard 1A1[modifica]

Després del lliurament del primer lot, els següents tres lots van ser del model Leopard 1A1 que incloïa un nou sistema d'estabilització del canó de Cadillac-Gage, que permetia disparar amb efectivitat en moviment. L'1A1 també incorporava les "faldilles" que protegien els laterals i un nou maneguí tèrmic per controlar la temperatura del canó.

Entre 1974 i 1977 tots els vehicles dels primers quatre lots van ser actualitzats a l'estàndard 'Leopard 1A1A1 i van rebre blindatge addicional a la torreta desenvolupat per Blohm & Voss. En els anys 1980 en una nova actualització es va afegir un visor nocturn, herència del Leopard 2 quan aquests estaven sent actualitzats. L'amplificador de llum PZB 200 estava muntat en una caixa situada a la dreta de l'arma principal, creant la variant Leopard 1A1A2. Una actualització posterior amb radis digitals SEM80/90 es va denominar com Leopard 1A1A3.

Leopard 1A2[modifica]

Els primers 232 tancs de la cinquena sèrie de producció van ser lliurats com a Leopard 1A2. L'A2 incloïa una torreta més blindada, i per tant no van rebre els afegits de Blohm & Voss com en els models anteriors. El Leopard 1A2A1 va rebre l'amplificador de llum PZB 200, el Leopard 1A2A2 les ràdios digitals i el Leopard 1A2A3 ambdós equips.

Leopard 1A3[modifica]

Els següents 110 carros de combat de la cinquena sèrie estaven equipats amb una nova torreta soldada que portava blindatge espaiat i un mantellet en forma de falca, denominant a aquesta variant com Leopard 1 A 3. Encara que el nivell de blindatge era equivalent al A2, el volum intern es va incrementar en 1,2 m³. Les actualitzacions van ser similars al model anterior: Leopard 1A3A1 amb visor nocturn, Leopard 1A3A2 amb noves ràdios i Leopard 1A3A3 amb ambdues.

Leopard 1A4[modifica]

El Leopard 1 A 4 estava compost pel sisè lot de 250 vehicles, que es va començar a lliurar el 1974. L'1 A 4 era similar a l'1 A 3, però incorporava un nou sistema de control de foc computaritzat i un sistema de punteria EMES 12 A 1. A més, el comandant rebia el seu propi sistema de visió nocturna, el PERI R12. El nou equip reduïa l'espai i la càrrega de munició va passar de 55 a 42.

Leopard 1A5[modifica]

Leopard 1 A 5 de IFOR.

El 1980 es va realitzar una investigació per estudiar les futures millores al Leopard 1, proporcionant-li un sistema de control de foc modern i un sistema de visió nocturna efectiu. Com això anava a requerir més espai es va decidir basar les actualitzacions en els primers models que ja no eren competitius.

El resultat va ser el Leopard 1A5, amb una secció major en la part posterior per guardar el nou equip a més de poder portar més munició. La nova torreta també permetia muntar el canó de 120 mm del Leopard 2, encara que aquesta opció no va ser utilitzada. Després de les proves, es va escollir el sistema de control de tret EMES 18 de Krupp-Atlas Electronik el desembre de 1983, desenvolupat a partir de l'EMES 15 del Leopard 2. L'EMES 18 portava dues noves mires a la part superior de la torreta pel que no es necessitava les protuberàncies dels sistemes òptics anteriors. Una actualització crucial va ser la introducció de nou munició, incloent els projectils APFSDS.

El primer vehicle va ser lliurat el 1987. Des de llavors la majoria dels usuaris del Leopard 1 han realitzat canvis similars als seus vehicles, i el model 1A5 és considerat com l'estàndard del Leopard 1.

Leopard 1A6[modifica]

El Leopard 1A6 va ser un únic Leopard 1A1A1 modificat amb més blindatge a la torreta i un canó de 120 mm. El projecte va finalitzar el 1987, quan el Leopard 2 ja estava en servei i en aquell moment l'1A5 oferia una actualització raonable per un cost menor.

Altres modificacions[modifica]

Vehicle de defensa aèria Gepard

Durant la producció dels carros de combat també es van desenvolupar vehicles d'enginyers, llançaponts i de recuperació, a més de variants per a defensa antiaèria que van rebre una denominació pròpia com a Flakpanzer Gepard. A Holanda hi ha una versió millorada denominada Leopard 1 verbeterd model similar a l'utilitzat a Xile.

Les variants més conegudes del Leopard són el vehicle d'enginyers Bergepanzer i l'antiaeri Gepard. L'Exèrcit del Canadà utilitza el llançaponts Beaver, el vehicle blindat de recuperació Taurus i el vehicle enginyer de combat Badger, tots basats en el Leopard 1. Els Marines Reials del Regne Unit utilitzen un vehicle conegut com a Hippo BARV. L'Hippo és una conversió d'Alvis d'un xassís de Leopard 1 A 5.

Leopard daurat, Eber i Keiler[modifica]

Tan aviat com el Leopard va entrar en servei el 1965, Porsche va rebre un contracte per estudiar millores futures del disseny, mentre s'esperava els lliuraments del MBT-70 a mitjans dels anys 1970. El programa original del vergoldeter Leopard o Leopard daurat va finalitzar el 1967 sense cap comanda. L'acord entre Alemanya i els Estats Units prohibia qualsevol desenvolupament nacional d'un carro de combat llevat d'experimentació tecnològica, pel que el projecte va començar sota la designació d'Experimentalentwicklung o desenvolupament experimental.

Quan es va cancel·lar el projecte MBT-70, es va oferir un contracte sota el nom d'Eber (senglar), on es feia recalcament a utilitzar tota la tecnologia possible del MBT-70. Es van fabricar dos prototips utilitzant el nou xassís de Porsche amb les erugues del MBT-70 i el motor original del Leopard, combinats amb una nova torreta de Wegmann i el canó de 120 mm de Rheinmetall. Es va considerar prou prometedor per demanar set vehicles més que portarien el motor dissenyat per al MBT-70 de MTU. Per llavors, l'equip de l'Experimentalentwicklung va aparèixer amb el seu disseny alternatiu que van denominar Keiler (un sinònim per a senglar). El 1971, el ministre de defensa Helmut Schmidt va decidir abandonar el projecte Eber i construir 17 prototips del Leopard 2, basats en el disseny Keiler.

Operadors[modifica]

Els països que han tingut en servei el Leopard 1 en les seves forces armades o encara continuen actius són:

 • Alemanya Alemanya: 2.437 Leopard 1. 724 actius a 2003.
 • Austràlia Austràlia: es van lliurar 90 Leopard 1 A 3 com a AS1 i més tard es van actualitzar. 71 actius.
 • Bèlgica Bèlgica: 334 Leopard 1 A 5 (BE). 132 actius. Ha arribat a un acord amb la Forces Armades Libaneses per a proporcionar-los 45 Leopard 1 de fabricació alemanya.
 • Brasil Brasil: 128 Leopard 1 A 1 i 240 Leopard 1 A 5.
 • Canadà Canadà: 114 C2 (versió 1 A 5 actualitzada), reduïts a 66 a començaments de 2000.
 • Xile Xile: 202 Leopard 1 V
 • Dinamarca Dinamarca: sol es manté actius els models llançaponts i de recuperació.
 • Grècia Grècia: 395 Leopard 1 A 5, 104 Leopard 1 A 4 G i 168 Leopard 1 V.
 • Itàlia Itàlia: 920 Leopard 1.
 • Noruega Noruega: 172 Leopard 1.
 • Països Baixos Països Baixos: 468 Leopard 1. Cap actiu.
 • Turquia Turquia: 450 Leopard 1.

Austràlia[modifica]

Leopard AS1 d'Austràlia

Els Leopard 1 van arribar a Austràlia per primera vegada el 1976, després de finalitzar una selecció i un procés de proves que va començar el 1971, quan l'exèrcit va decidir buscar una lleva als Centurion britànics.

Han començat a ser retirats amb l'arribada dels 18 primers M1 Abrams d'un total de 59 unitats el novembre de 2006. A més ha ofert en venda aquests carros de combat.[1]

Canadà[modifica]

Leopard C1 del Canadà

El Canadà va adquirir 127 Leopard C1 (equivalent al Leopard 1 A 3 amb telèmetre làser) en 1978-79 per al seu exèrcit, encara que sol van entrar en servei 114. La majoria dels tancs van romandre a Alemanya durant la Guerra Freda i alguns en la base Gagetown (Nova Brunsvic) per a entrenament.

A començaments de 2000, els 114 Leopard C1 van ser actualitzats al Leopard C2 amb un cost de 139 milions de dòlars canadencs. Es van comprar 123 torretes de Leopard 1 A 5 per ser utilitzades als carros de combat canadencs. El Leopard C2 està equipat amb visors tèrmics i el control de tret EMES 18.

Una certa quantitat de Leopard han estat retirats de servei com a anticipació a la seva lleva pel Mobile Gun System. Dels tancs obsolets, 23 han estat venuts a empreses d'Amèrica del Nord, 4 llocs en museus i 21 utilitzats com a blancs. Un total de 66 Leopard C2 romanen en servei.[2]

Xile[modifica]

Després de més de 9 anys d'ús en l'Exèrcit de Xile el Leopard 1 V serà retirat del servei a causa d'un procés de modernització dins de la institució del que abraça la compra de 140 Leopard 2A4 a Alemanya els quals entraran en servei plenament en el 2008 i serà el principal tanc de batalla de l'Exèrcit xilè.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]