Les bacants

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Les Bacants)
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'arts escèniquesLes bacants
Thebacchae1997.jpg
Tipus obra de teatre
Autor Eurípides
Llengua original grec antic
Gènere tragèdia grega
Personatges
Personatges Dionís, Penteu, Agave, mènades, Tirèsias i Cadme
Estrena absoluta
Data 405 aC (Julià)
Més informació
Internet Broadway Database Show 1778
Theatricalia 7tw i 4wf
Modifica les dades a Wikidata
Bacants, de Jacques-Philippe Caresme

Les bacants (en grec antic: Bάκχαι; en llatí: Bacchæ) és una tragèdia àtica de l'escriptor grec Eurípides, escrita l'any 406 aC.

Era la darrera obra d'una trilogia: Ifigènia a Aulis n'és la primera i l'obra desapareguda Alcmeó a Corint n'era la segona part. Va estrenar-se en els dionísia de la Macedònia històrica, en els quals va obtenir el primer premi.

Personatges[modifica]

Una bacant

Argument[modifica]

Un estranger desconegut, que de fet és el déu Dionís (fill de Zeus i Sèmele) disfressat, arriba a la ciutat de Tebes, acompanyat per les seves seguidores, les bacants, representades pel cor, després d'un viatge per Àsia. Penteu, el rei de Tebes, s'oposa vivament al nou culte de Dionís, el qual no reconeix com a déu i li recrimina el seu caràcter immoral. L'endeví i conseller del rei, Tirèsies, adverteix Penteu dels poders de l'estranger Dionís, i li explica que és descendent de Zeus i inventor del vi; però Penteu es nega a escoltar-lo i pretén reprimir violentament les dones de Tebes que s'han posat a seguir el culte i els rituals de Dionís. Llavors, tota una sèrie d'esdeveniments miraculosos comencen a tenir lloc a Tebes. L'estranger Dionís aconsella Penteu assistir discretament a les orgies, els rituals en honor a Dionís. Àgave, mare de Penteu, participa en els rituals orgiàstics i, extasiada, al·lucina, creu que Penteu és una bèstia salvatge, i crida les altres bacants per esquarterar-lo. Quan més tard torna en si, s'adona de la seva equivocació i del tràgic desenllaç. Aleshores, l'estranger Dionís apareix, mostra la seva identitat divina i castiga tota la família.

Traduccions[modifica]