Les Metamorfosis

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquest article tracta sobre literatura. Vegeu-ne altres significats a «Metamorfosi (desambiguació)».
Infotaula de llibreLes Metamorfosis
(la) Metamorphoseon libri
Hayden White 11.jpg
Tipus obra escrita
Fitxa
Autor Ovidi
Llengua llatí
Publicació antiga Roma
Edició Q18888251 Tradueix, Q19211799 Tradueix, Q19211797 Tradueix, Q19211808 Tradueix i Q63137993 Tradueix
Dades i xifres
Gènere poema èpic
Personatges
Obra derivada Apollo Revealing his Divinity before the Shepherdess Isse Tradueix, Diana Bathing with her Nymphs with Actaeon and Callisto Tradueix, Apollo et Hyacinthus Tradueix, Così fan tutte, Acis i Galatea (Händel), Acis et Galatée, Hercules (Händel), Venus and Adonis Tradueix, Eurídice, Cadmus et Hermione, Il Pigmalione, Andromeda Chained to the Rocks Tradueix, Daphne, The Abduction of Europa Tradueix, Landscape with the Fall of Icarus Tradueix, Scylla et Glaucus Tradueix, Six Metamorphoses after Ovid Tradueix, Aci, Galatea e Polifemo Tradueix, Phaéton, Nymph and Satyr Tradueix, Venus and Adonis Tradueix, The Death of Procris Tradueix, Perseu allibera Andròmeda, The Death of Hyacinthos Tradueix, Apollo and Diana Attacking the Children of Niobe Tradueix, Pièrides, Thésée, The Death of Hyacinthus Tradueix, Persée, Venus and Adonis Tradueix, The Fall of Phaeton Tradueix, Perseus and Andromeda Tradueix, Venus and Adonis Tradueix, Venus i Adonis, Venus and Adonis Tradueix, Venus and Adonis Tradueix, Venus and Adonis Tradueix, Venus and Adonis Tradueix, Venus and Adonis Tradueix, Death of Adonis Tradueix, Venus, Adonis and Cupid Tradueix, Eco i Narcís, Andromeda Tradueix, Apollo and Daphne Tradueix, The Metamorphosis of Hermaphrodite and Salmacis Tradueix, La descente d'Orphée aux enfers Tradueix, The Death of Adonis Tradueix, Venus and Adonis Tradueix, Venus and Adonis Tradueix, Vertumnus and Pomona Tradueix, The Death of Hyacinth Tradueix, The Rape of Proserpine Tradueix, Ceres in the House of Hecuba Tradueix, Byblis Tradueix, Andromeda Tradueix, Q15951328 Tradueix, Erichthonius discovered by the daughters of Cecrops Tradueix, Ariane et Bacchus Tradueix, Venus trying to prevent Adonis from going hunting Tradueix, Persée et Andromède Tradueix, Wooded Pool with Salmacis and Hermaphroditus Tradueix, Perseus Freeing Andromeda Tradueix, Q17323863 Tradueix, Dying Adonis Tradueix, Venus and Adonis Tradueix, Venus and Adonis Tradueix, Bacchus and Ariadne Tradueix, Q18523149 Tradueix, Q18710329 Tradueix, Phaéton Tradueix, The Discovery of Achilles among the Daughters of Lycomedes Tradueix, Transformation of Women into Magpies Tradueix, Pierides changed into magpies. Tradueix i Q56152021 Tradueix
Sèrie
Part de mitologia grega
Modifica les dades a Wikidata
Primera pàgina d'un manuscrit en llatí fet per al cardenal Joan d'Aragó (segle XV)

Les Metamorfosis (en llatí original Metamorphoseon), del poeta romà Ovidi, és un poema narratiu en quinze llibres i que abasta prop de 12.000 hexàmetres que descriu la creació i la història del món, fent servir com a fonts les tradicions mitològiques de Grècia i Roma. Probablement escrit entre els anys 2 i 8 dC, roman encara una de les obres de mitologia més populars, havent estat l'obra clàssica més coneguda en l'edat mitjana i la més influent en la tradició literària occidental, començant per la poesia medieval.

Contingut[modifica]

Seguint la tradició iniciada per autors hel·lènics com ara Nicandre de Colofó o Parteni de Nicea, Ovidi se centra en els relats mitològics de transformacions o metamorfosis, uns 250, en els quals un humà o una deïtat menor es veu transformat en animal o planta. El poema comença amb les transformacions de la creació, el diluvi, i el déu Prometeu creant l'home amb la terra, i finalitza amb la transformació de l'esperit de Juli Cèsar en un estel. El poeta va passant d'un mite de metamorfosi a un altre, tot sovint de forma aparentment arbitrària, saltant d'una història a l'altra i de vegades donant la seva pròpia versió de mites centrals de la tradició grega, a vegades perdent-se en la narració però sempre fent servir enginyosos recursos de pas d'un a l'altre, el més freqüent dels quals és la concatenació de personatges. L'únic element que dóna un veritable sentit d'unitat a l'obra és la temàtica.

L'obra és sovint anomenada una falsa èpica. Escrita en hexàmetres dactílics, la forma en què es feien els poemes èpics heroics i nacionalistes tan vigent a la tradició més antiga, l'homèrica (Ilíada, Odissea) com a la mateixa era d'Ovidi (l'Eneida de Virgili). Comença doncs amb l'acostumada "invocació de la musa", i segueix fent servir epítets i circumloquis provinents de la tradició èpica, però en lloc de seguir exaltant les gestes d'un heroi humà, va passant de relat en relat sense gaire necessitat de cohesió ni que segueixin una seqüència lògica, donant certa atenció als temes èpics dels grans fets heroics, la glòria nacional i el respecte als costums religiosos, però que malgrat la seva inclusió no hi són més que per pura convenció. Tampoc posseeix un únic protagonista el qual exaltar.

En el seu lloc, el tema motor de les Metamorfosis, com ho és a la major part de les seves obres, és el de l'amor: bé l'amor personal o bé Amor, aspecte de Cupid, la personificació d'aquest sentiment. Tots els altres déus hi apareixen estupefactes, humiliats i ridiculitzats per Amor, un déu normalment considerat d'entre els menors del panteó que pot ser considerat el més proper a l'heroi d'aquesta falsa èpica. Apol·lo es posa particularment en ridícul quan Ovidi mostra com l'amor irracional pot confondre fins i tot el déu de la raó pura. Tot i que poques històries individuals són veritablement sacrílegues, la totalitat de l'obra inverteix l'ordre acceptat, elevant els homes i les seves passions mentre que pren els déus, els seus desigs i triomfs com a blanc de la seva crítica no mancada d'humor. L'amor contrariat pot tornar-se en venjança, per això algunes de les transformacions succeeixen per venjança divina o per escapar al càstig dels déus.

Relats principals[modifica]

La Dànae de Ticià.

Traduccions, adaptacions i obres inspirades[modifica]

Edició anglesa de 1632
 • El 1929 la Fundació Bernat Metge va publicar una edició crítica bilingüe llatí-català, traduïda per Adela Maria Trepat i Anna Maria Saavedra, va tenir una tercera reedició el 2011.[1]
 • La traducció a l'anglès d'Arthur Golding de 1567 va ser sens dubte una de les grans influències del dramaturg William Shakespeare, com testimonien els paral·lels entre les històries de Romeu i Julieta i Píram i Tisbe (llibre IV), o l'obra Somni d'una nit d'estiu, en la qual un grup d'actors es reuneix per interpretar precisament la història de Píram i Tisbe. L'escena del rapte de Lavínia a seva sanguinària obra Titus Andrònic està inspirada en el rapte de Filomela per part de Tereu, i el text mateix de les Metamorfosis apareix dins de l'obra per permetre a Titus d'interpretar la història de la seva filla.
 • Joan Roís de Corella, al segle XV, influït per aquesta obra en la redacció de les seves faules mitològiques.
 • Góngora es va inspirar en aquesta obra per escriure una versió sobre la història Polifem
 • L'Ase daurat parteix d'una transformació d'una persona en ase, el seu autor va incloure al subtítol la influència explícita (Metamorphoseon Libri XI) com també va fer Kafka al seu relat sobre Samsa, transformat en un insecte
 • Alguns dels relats dels Contes de Canterbury provenen de l'obra d'Ovidi[2]
 • En l'àmbit de les arts plàstiques, Les Metamorfosis constitueixen la principal font d'inspiració quant a iconografia i temàtiques mitològiques, molt especialment en l'art del Renaixement i el Barroc. Alguns exemples entre els molts que podrien esmentar-seː Velázquez se'n serveix en obres tan conegudes com Les filadores o La forja de Vulcà. Semblantment, van servir d'inspiració a Rubens per a les pintures representant les passions dels déus antics que va executar per a la Torre de la Parada, per encàrrec de Felip IV,. La prodigiosa escultura de Bernini Apol·lo i Dafne parteix així mateix d'un episodi de Les Metamorfosis tot i que, en tractar-se de l'encàrrec d'un cardenal, l'autor li dóna un simbolisme d'acord amb la moral cristiana. Ticià (Dànae rebent la pluja d'or); Claude Lorrain, Nicolas Poussin, Annibale Carracci o Antonio da Correggio són uns altres dels molts artistes que va recórrer sovint a les Metamorfosis com a font d'inspiració.
 • En l'àmbit de la música, són molt nombroses les c omposicions (especialment òperes i cantates) que desenvolupen temes i faules recollides a Les Metamorfosis.

Edicions catalanes[modifica]

 • Ovidi Naso, Publi; Trepat, Adela Maria; Saavedra, Anna Maria. Les metamorfosis (en llatí, català). vol. 40 de Col·lecció Bernat Metge. Barcelona: Fundació Bernat Metge, Editorial Alpha i Institut Cambó, 1929, 2011 (tercera edició). ISBN 97884 7225 9652. 
 • Ovidi Nasó, Publi; Aguilera i Puentes, Ferran (trad.). Les Metamorfosis I-VI (en català). volum 8 de L'Esparver clàssic. La Magrana, 1998, p. 231. ISBN 9788474107654. 
 • Ovidi Nasó, Publi; Parramon, Jordi (trad.). Les Metamorfosis (en català). volum 45 de la Biblioteca mínima. Quaderns Crema, 1996, p. 429. ISBN 8477271585. 

Referències[modifica]

 1. Ovidi 1929, 2011.
 2. Benson, Larry D. (ed.). The Riverside Chaucer. 3a edició. Oxford UP, 2008. ISBN 78-0-19-955209-2. 

Altres projectes[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Les Metamorfosis Modifica l'enllaç a Wikidata