Les Roquetes del Garraf

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 02:53, 12 ago 2016 amb l'última edició de JoRobot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.

Les Roquetes del Garraf és una denominació sense rang d'oficialitat, que utilitzen algunes associacions per designar Les Roquetes, una entitat de població del municipi de Sant Pere de Ribes (el Garraf), tot i que per la seva situació geogràfica es troba més proper al municipi de Vilanova i la Geltrú. El 2006 tenia censats 11.091 habitants.[1]

Geografia

Situat a sis quilòmetres a l'est del nucli antic de Ribes, Les Roquetes limita al Sud amb la partida dels Colls-Miralpeix; al Nord amb la carretera C-31, de Sitges a Vilanova. A l'Est limita amb l'antic llogaret de Vilanoveta i les urbanitzacions de Mas d'en Serra i Els Cards. A l'Oest limita amb el terme municipal de Vilanova i la Geltrú i amb les urbanitzacions de la Masia Nova, Solicrup, Sant Cristòfol i el polígons industrial Roquetes.

Història

Les Roquetes eren les terres de conreu del llogaret de Vilanoveta i d'altres masies, com el Mas d'en Serra, Solicrup o Les Orenetes. L'agricultura, majoritàriament dedicada a la vinya, va deixar de ser rendible a mitjans del segle XX, i a poc a poc, s'abandonaren els conreus a la vegada que s'inicià la segona industrialització a la comarca, especialment a Vilanova i la Geltrú.

Foto antiga

A la dècada dels anys cinquanta es produeix a Espanya una fase de desenvolupament econòmic que, amb els "Planes de Desarrollo" dels anys seixanta trencaren l'aïllament del país. En aquest moment, les fàbriques i indústries ja existents a la comarca, en els sectors del tèxtil i el metall principalment, i d'altres de productes químics com la Pirelli, augmenten el nombre de treballadors i a la vegada es creen noves indústries. El boom del turisme afavoreix altres sectors: la construcció augmenta les contractes d'obres i això incrementa la necessitat de treballadors en aquest ram. A l'hostaleria també cal personal per cobrir les necessitats de la temporada d'estiu.

Tot plegat dóna lloc a un considerable creixement de la població a la comarca del Garraf; l'oferta de nous habitatges no augmenta proporcionalment als immigrants que arriben. Pels voltants de 1955, la Masia Nova i Solicrup, en terres que ja no eren rendibles per a l'explotació agrícola, es parcel·len i es venen a preus força assequibles als treballadors vinguts d'altres llocs. Aquests es construeixen ells mateixos les cases, en unes condicions deficients, sense els principals serveis d'aigua, llum i clavegueram.

Cap al 1964 la situació era d'urbanització incontrolada i augment constant de la construcció de noves vivendes com a horts familiars que es convertien en l'habitatge definitiu. Per legalitzar la situació s'inicia l'elaboració d'un Pla Parcial. El 1968, una vegada aplicat el Pla Parcial i legalitzada la qüestió urbanística, amb el consegüent traçat dels carrers i places, els promotors començaren a construir blocs de pisos més petits i més grans, cases unifamiliars i la resta de tipus d'habitatge que compon la imatge urbana actual.

Al mateix temps s'instal·laven comerços i serveis de tot tipus: caixes d'estalvis, bancs, bars i restaurants, botigues, església, farmàcies, escoles, ambulatori, dentistes, perruqueries, oficina de correus, tallers d'arquitectura, immobiliàries, forns de pa, autoescoles, tallers mecànics i altres.

Durant l'últim quinquenni, s'han desenvolupat noves infraestructures com la zona de vianants, el nou edifici institucional i estan en marxa diversos plans urbanístics a zones de l'Eixample.

Durant els anys 90 i el primer decenni del segle XXI les Roquetes desplega una gran activitat microeconòmica, amb centenars[2] d'empreses, comerços i professionals establerts al nucli, esdevenint el pol comercial més important del municipi.

Comunicacions

L'entitat de població està situada al bell mig de la comarca, dins del terme de Sant Pere de Ribes, entre els municipis de Sitges i Vilanova i la Geltrú, amb el qual té continuïtat urbana en l'actualitat.

Les comunicacions des de Les Roquetes són ràpides per autopista amb Barcelona i Tarragona amb accés a la C-32 a 3 km, i, a 14 Km, amb l'AP-7 a través de Vilafranca del Penedès. La comarcal C-31 amb comunicació amb Barcelona i Tarragona es troba a la mateixa sortida de la població.

Els transports públics connecten amb totes les poblacions dels voltants, ja sigui per autobús amb parades dintre de la població i amb destinació a Barcelona, Aeroport del Prat, Vilanova i la Geltrú, l'Hospital de Sant Camil, Ribes, Sitges; ja sigui per ferrocarril a través de les estacions properes de Vilanova i la Geltrú i Sitges.


Les distàncies als nuclis urbans veïns i altres, des de Les Roquetes del Garraf són les següents, Vilanova i la Geltrú 2 km, Sant Pere de Ribes 6 km, Sitges 8 km, Cubelles 7 km, Canyelles 8 km, Olivella 12 km, Vilafranca del Penedès 16 km, Aeroport del Prat 35 km, Barcelona 43 km i Tarragona 47 km.

Celebra la Festa Major d'Hivern per Santa Eulàlia de Barcelona i la Festa Major d'Estiu per Sant Joan.

Referències

Enllaços externs