Les Tres Gràcies (Carpeaux)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaLes Tres Gràcies
Tipusobra escultòrica Modifica el valor a Wikidata
CreadorJean Baptiste Carpeaux
Creació1874
Movimentrealisme
MaterialTerracota
Mida82 (Alçada) × 48,3 (Amplada) × 40,5  (Llargada) cm
Col·leccióMuseu Soumaya, Ciutat de Mèxic

Les Tres Gràcies és una obra de l'escultor francès Jean-Baptiste Carpeaux de 1874, a partir del grup escultòric La Danse a la façana de l'Òpera Garnier de París, per encàrrec de l'arquitecte Charles Garnier.[1][2]

El Museu Soumaya de Ciutat de Mèxic, guarda una versió en terracota i una de les reproduccions múltiples en bronze, això últim significa que d'aquesta obra podem trobar una sèrie de còpies arreu del món fetes a partir del motlle original de Carpeaux.

Història[modifica]

L'escultura està feta en terracota, i és un original múltiple realitzat per l'artista,[3] després que finalitzarà la Guerra francoprussiana (1870-1871), i amb problemes econòmics de l'època, separant-les del grup de La Danse, per a després tornar-les a unir. Aquestes són de mida més petita.

Descripción[modifica]

Grup escultòric de La Danse a la façana de l'Ópera Garnier de París.

Al·ludint a un tema de la mitologia grega, l'artista va representar Aglaia, Eufròsine i Talia, filles del déu Zeus i l'oceànide Eurínome. Es creia que aquestes tres figures traslladaven la bonaventura i portaven pau als mortals. Iconogràficament, Carpeaux les va representar com tres dones joves nues preses de les mans i dansant alegrement, mostren la despreocupació vital de l'abandonament als sentits, fet comú en el moviment del rococó francès, on va poder inspirar-se l'artista.[4]

El conjunt original de La Danse tenia com a objectiu mostrar moviment i fluïdesa en les figures amb l'ús d'escorços i amb el treball dels panys.[5]

Referències[modifica]

  1. Bénézit, E. Dictionnaire critique et documentaire des peintres, sculpteures, dessijateurs et graveurs (en francès). Librairie gründ, 1976. 
  2. Wagner, Anne M. Jean-baptiste Carpeaux: Sculptor of the Second Empire (en anglès). New Haven: Yale University Press, 1986. 
  3. Mogollan García, Minerva; Ayala Canseco, Eva María. Seis Siglos de Arte, Cien Grandes Maestros de Romero, Soumaya Slim (en castellà). Museo Soumaya; Et. Al. Published by Fundación Carso, Altamirano, 2006. ISBN 9789687794303. 
  4. Bornay, 1998, p. 360.
  5. «Jean-Baptiste Carpeaux. Dance» (en francès). Musée d'Orsay. [Consulta: 28 febrer 2016].

Bibliografia[modifica]

  • Draper, James David. The Passions of Jean-Baptiste Carpeaux (en anglès). Metropolitan Museum of Art, 2014. ISBN 9780300204315. 
  • Bornay, Erika. Historial Universal del Arte. El siglo XIX (en castellà). Barcelona: Planeta, 1988. ISBN 84-320-6688-5.